<$BlogRSDUrl$>

dilluns, d’abril 25, 2011

Exposició sobre llegendes del Montseny a Arbúcies

La mostra "Dotze dones, tretze bruixes" recupera mites i històries populars del massís a través de relats i il·lustracions

Després de sobreviure durant segles gràcies a la tradició oral, personatges com la dona d'Aigua, la bruixa Guilleuma o el cap d'Estopes tornen a les valls i les carenes del Montseny gràcies a l'exposició "Dotze dones, tretze bruixes. Mites i llegendes del Montseny". La mostra, que es pot veure des de dijous passat i fins al 22 de maig al Museu Etnològic del Montseny La Gabella, pretén recuperar bona part de les llegendes populars de la zona, un món de màgia arrelat en indrets com el castell Montsoriu, el Pla de la Calma o Viladrau, que ha passat de generació en generació.
L'exposició es presenta amb 18 plafons de gran format que, com les pàgines d'un llibre obert, narren tretze relats populars reescrits per Jordina Boix i il·lustrats per Delphine Labedan. Narradora i il·lustradora ja havien treballat conjuntament en La Bruixa Guilleuma, el primer número de la col·lecció Contes del Montseny, editat també pel Museu Etnològic i presentat el mes de desembre de l'any passat.
Dividida en dos àmbits, "Dotze dones, tretze bruixes" mostra un primer espai on s'exposen les tretze narracions escollides, i que van des de La taula dels tres Bisbes al Setge de Montsoriu, passant per Els dansaires d'Arbúcies i el càstig etern. Cada una de les històries, a més, es presenta acompanyada per un objecte que hi té relació.
En un segon espai, el visitant podrà veure la trentena d'il·lustracions originals que ha realitzat Delphine Labedant expressament per a l'exposició.
A més de la col·lecció permanent de La Gabella, que permet fer-se una idea de com vivien les comunitats que van originar aquests mites, el museu ofereix un multivisor, format per dotze projectors audiovisuals, sobre les llegendes de la zona.
Concebuda com una nova mostra de la feina de recuperació del patrimoni que el Museu Etnològic del Montseny porta a terme des de fa més de 25 anys, l'exposició s'afegeix a la tasca de recull i difusió de la cultura popular montse?nyenca que van començar autors com Víctor Balaguer, Apel·les Mestres o Martí Boada.

Diari de Girona

This page is powered by Blogger. Isn't yours?