<$BlogRSDUrl$>

dissabte, d’abril 24, 2010

Simposi mundial sobre teories de la conspiració
Conspira, que quelcom queda

El terratrèmol d’Haití el va causar l’assaig d’una nova arma secreta dels EUA? Els reis i governants són rèptils extraterrestres amb forma humana? Va matar Stephen King a John Lenon?... Les teories de la conspiració viuen una època daurada gràcies a Internet. Un congrés a València analitza el per què "la paranoia de la conspiració s’ha convertit en una nova religió"
Lluny queden ja els temps en què la pregunta del milió era Qui va matar Kennedy? Hui, segons explica el periodista basc Luis Alfonso Gámez, "ja no hi ha catàstrofe o esdeveniment que no tinga darrere una teoria de la conspiració" que ho atribuïsca com el resultat d’una trama secreta duta a terme per una aliança de personatges ocults i poderosos. I tot gràcies a Internet, "on l’incendi de la conspiració ha trobat la gasolina perfecta", afegeix Mike Ibáñez, director del III simposi mundial sobre teories de la conspiració que va arrancar ahir a València.
L’última anotació en l’agenda oculta de les veritats oficials que intenten revelar a través de la xarxa els conspiracionistes és l’accident aeri en què va morir el president polonès Lech Kaczynsky i va escapçar a l’elit del país. "Ho atribuïxen a un ajust de comptes dels "Illuminati", una secta conspiratòria que secretament controla el món, per ser Polònia l’Estat de la UE a qui menys ha afectat la crisi desencadenada per esta secta", apunta el periodista valencià Javier Cavanilles.
Les jornades, que acull l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, se celebren davall el nom de Spectra, en un senyal a la malvada organització contra la qual es batia el coure l’inefable 007. El seu objectiu, segons Emili Payà, coordinador de l’Octubre i codirector del simposi, és estudiar "l’auge de les teories de la conspiració des d’un punt de vista crític i lúdic".
L’eclosió del conspiracionisme a Internet fa, segons Ibáñez, que les teories del contuberni "visquen actualment una època daurada". "La necessitat de la gent de trobar explicacions senzilles a coses complexes i la seua desconfiança davant de la veritat oficial, han facilitat l’ascens de l’abús fins al punt que la paranoia de la conspiració, s’ha convertit en una nova religió, la "Conspiranioa" en la que es creu sense cap esperit crític, com si fos una qüestió de fe".
D'una altra manera, continua, "no s’explica que l’experiodista esportiu britànic David Icke, un dels principals propagandistes de les teoria dels reptilians, que diu que el món el dirigixen llangardaixos extraterrestres que s’amaguen sota la pell de monarques europeus, com Isabel II d'Anglaterra o Joan Carles I d'Espanya, o governants com Bush, que van organitzar els atemptats del 11S per a esclavitzar-nos, penge el cartell de "no hi ha entrades" en conferències on per a entrar cal pagar quasi 50 euros".
En este sentit, Gámez, destaca que la legió de conspiranòics es nodrix de "personatges que van a per la "pasta" i els sonats, a vegades encoratjats per alguns Governs o agències secretes com la CIA, que durant 50 anys va ocultar les seues investigacions sobre ovnis per a encobrir assajos d’avions espia i míssils".
Entre les teories més absurdes que s’estudien estos dies a València estan les que atribuïxen el terratrèmol d’Haití a una fallada en una nova arma del Pentàgon o "la tesi absolutament sonada de que el verdader assassí de John Lenon va ser el novel•lista Stephen King", conclou Ibáñez, el qual recalca que en este últim cas es complix "la màxima del gran conspirador del segle XX, Joseph Goebbels, el ministre de propaganda nazi, que venia a dir que una mentida repetida mil vegades acaba assemblant-se a una veritat".
Un dels experiments més absurds en els que es van embarcar EUA i l’URSS durant els anys del Teló d’Acer va ser, segons va explicar ahir el periodista Luis Alfonso Gámez, el de l’anomenada "Guerra Psíquica". El Pentàgon, afegeix, va intentar en els anys 80 del passat segle "ensinistrar les habilitats paranormals d’un grup de soldats d’elit per a convertir-los en una espècie de "cavallers Jedi" que només amb la ment foren capaços de paralitzar el cor de l’enemic, quelcom que van arribar a van assajar amb cabres". Gámez relata que este absurd projecte secret de ' "Exèrcit de la Nova Terra" el va desvelar el periodista Jon Ronson en el llibre "Els hòmens que miraven fixament les cabres", ara transformat en pel•lícula d’èxit. El curiós d’este episodi, continua, és que Washington, que va arribar a contractar els servicis de l’il•lusionista israelià Uri Geller, i Moscou, que va invertir en guerra psíquica més de 100 milions d’euros al canvi actual, "es van ficar en esta aventura per un fals experiment telepàtic dels EUA a bord d’un submarí atòmic gal fa 50 anys". Al febrer de 1960 "un periodista francès es va engolir la faula propagada per un venedor de misteris, i encara que el Pentàgon ho va negar, els russos van desconfiar i es van llançar a investigar els poders paranormals". Els americans, alarmats davant del projecte soviètic, no van voler ser menys. "Darrere de moltes teories de la conspiració sempre hi ha un periodista àvid d’exclusives".

Levante. Rafel Montaner.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?