<$BlogRSDUrl$>

diumenge, d’octubre 11, 2009

Trobat un nou jaciment a prop de Stonehenge que manté expectant la comunitat científica

Fer que les pedres parlin forma part del treball dels arqueòlegs. I els equips que treballen a la riba del riu Avon, al comtat anglès de Wiltshire, confien que el seu últim descobriment sigui capaç d’explicar-los moltes coses.
La localització d’un petit cercle prehistòric a prop de Stonehenge, un dels monuments megalítics més espectaculars del món, manté expectant la comunitat científica. La troballa, que ha estat batejada com a Bluestonehenge (Stonehenge blau, pel color que al seu dia van tenir allà les pedres), es troba a menys de tres quilòmetres de la famosa estructura catalogada com a Patrimoni de la Humanitat.
La primera impressió dels científics que treballen a l’Avon és que els dos llocs estan relacionats. La germana petita de Stonehenge, com alguns anomenen l’últim descobriment, pot confirmar la teoria que el paratge, situat al sud-oest d’Anglaterra, va ser en la prehistòria un enorme complex funerari. “No ho sap gaire gent, però Stonehenge era el principal cementiri de l’època”, afirma Mike Parker Pearson, director de l’Stonehenge Riverside Project, un programa d’excavacions a la ribera occidental del riu en què treballen arqueòlegs de les universitats de Sheffield, Manchester, Bournemouth, Bristol, Preston i Birmingham.
Bluestonehenge és un cercle de 10 metres de diàmetre i es calcula que devia ser construït ara fa uns 5.000 anys. Al complex en l’actualitat no hi ha pedres, però, pels senyals trobats, al seu temps n’hi devia haver unes 25 de color blau i mida colossal, arribades de les muntanyes de Gal·les. Els natius van tenir la capacitat de transportar aquelles pesadíssimes moles al llarg de 240 quilòmetres per mètodes que de moment es desconeixen.

Signes d'activitat domèstica
El cercle es completava amb 80 pedres locals. Els arqueòlegs han trobat clars indicis que les pedres gegants van ser remogudes més tard, per a la reconstrucció de Stonehenge, cap a l’any 2500 abans de Crist. “El cercle descobert ha de ser considerat com una part integral de Stonehenge, més que no pas com un monument separat, i ofereix una informació molt important de la història del seu famós veí”, afirma Josh Pollar, de la Universitat de Bristol. Noves proves hauran d’aclarir si les pedres que hi ha al cercle intern de Stonehenge havien estat anteriorment a Bluestonehenge.
Un detall molt revelador és que en cap dels dos jaciments hi havia signes d’activitat domèstica, com ara restes de ceràmica, ossos d’animals, eines o residus de menjar. Els investigadors creuen que tots dos pertanyen al que els seus habitants consideraven “el regne de la mort”, el lloc destinat a acomiadar els difunts.
“Bluestonehenge hauria pogut ser l’enclavament on la gent era incinerada i d’on partien les desfilades funeràries cap a Stonehenge, per enterrar-hi les cendres”, sospesa Pearson. Els que celebraven aquests rituals freqüentaven el que seria “el regne de la vida”, segons el professor Julian Thomas, un altre enclavament del període neolític situat aigües amunt del riu Avon i conegut com a Durrington Wells. Allà s’han trobat nombrosos signes d’activitat humana i de celebració de cerimònies.

¿Observatori o recinte religiós?
“Aquesta nova troballa confirma la idea que teníem que el riu Avon és d’una importància fonamental i ho vincula tot”, ha explicat Thomas. “Les implicacions d’aquest descobriment són immenses. Les velles teories sobre Stonehenge, que no tenen en compte l’evident significat del riu, hauran de ser revisades”.
I les teories sobre la fascinant estructura megalítica abunden. Molts creuen que es tractava d’un observatori astronòmic, mentre que altres pensen que era un recinte de caràcter religiós. N’hi ha que fins i tot atribueixen la seva construcció a forces sobrenaturals i atribueixen a les pedres poders màgics.
Stonehenge atrau els més excèntrics pelegrinatges de tribus contemporànies, que inclouen neodruides, neopagans i seguidors del moviment new age. Els científics, que mesuren, analitzen i escolten el missatge de les pedres, estan convençuts que les últimes anàlisis confirmaran el caràcter funerari del paratge.

Begoña Arce, El Periódico

This page is powered by Blogger. Isn't yours?