<$BlogRSDUrl$>

dijous, d’octubre 29, 2009


Sobre el vídeo de la monja estrella Teresa Forcades

La monja benedictina Teresa Forcades (Barcelona 1966) s’ha fet famosa després de penjar el seu vídeo Pandèmia d'interessos ocults (en espanyol) a YouTube i per la seva participació a la premsa escrita, ràdio i televisió per a explicar la seva teoria que la de la nova grip és una pandèmia creada pels grans laboratoris.
La filmació que dura al voltant d’una hora i que es fa pesadíssima, comença per un recorregut històric, casos de grip A, informes sobre el baix poder letal del virus... res que cap epidemiòleg no pugui subscriure. Però, al minut sis, apareix, la periodista Jane Bürgermeister i la seva denúncia sobre "bioterrorisme i intent de cometre assassinat" contra un dels laboratoris que fabrica vacunes contra la grip, Baxter. Forcades explica la història descoberta per Bürgermeister. Al gener, Baxter va enviar a uns quants laboratoris mostres de grip aviària. En elles hi havia virus no desactivats. El resultat va ser que els furons inoculats en un centre txec van morir. Aquesta contaminació és "extremadament improbable", admeten tant Forcades com Baxter. Sembla "més probable pensar que hi hagi mala intenció", afegeix Forcades.
La veritat és que, efectivament, va haver-hi un error, però aquest mai va suposar un perill per a ningú, perquè la possible vacuna contra la grip aviària està només en fase d’experimentació, per això d’injectar-ho en furons. No obstant això, tant el Govern austríac com l’OMS van investigar el cas. Ni tan sols el personal que va manipular aquell material ha patit cap seqüela. Això no evita que Forcades tregui en ocasions l’assumpte. Si a un tècnic de laboratori no se li haguera ocorregut "pel seu compte" provar el material de Baxter, "tindríem una pandèmia", diu més endavant. I, com va haver-hi una fallada, hi ha el "perill real" que les futures vacunes que fabriqui aquest laboratori "estiguin contaminades".

La preocupació per la seguretat és compartida per diversos membres de la comunitat científica perquè mentre es realitzaven els assajos es va suggerir la possibilitat que es prescindís d’alguns passos per a accelerar l’aprovació del fàrmac. Quelcom que, no obstant això, no ha ocorregut. L’OMS garanteix la seguretat de les vacunes tant si porten o no els polèmics coadjuvants, les substàncies que augmenten la potència immunològica de l’antigen i dels que també parla Forcades, qui sosté que no són fiables i que poden produir gravíssims efectes secundaris. També l’Agència Europea del Medicament. Això ens deixa una mica més tranquils donada la tèbia postura de l’OMS, per exemple, amb l’assumpte de les anomenades "medicines alternatives".

El polèmic vídeo de la monja que parla sobre la grip A ha tingut un impacte res menyspreable en les xerrades informals de la comunitat científica. En el discurs de Forcades hi ha algunes afirmacions que poden tenir versemblança, però al seu torn comet multitud d’inexactituds. Parla del risc de ficar la població virus vius insinuant intencions devastadores, com si desconegués que en les nostres vacunes no estan vius sinó inactivats; suggereix terribles riscos dels adjuvants i d’altres coses que, aparenten un seriós desconeixement de la matèria. Sembla com si la mescladissa de declaracions de la religiosa tingués el propòsit de desprestigiar la vacunació. Però la veritat és que els laboratoris porten més de 10 anys desenrotllant adjuvants per a potenciar l’efecte de les seves vacunes i no té sentit que la indústria farmacèutica vulgui matar els seus propis clients.
Però Forcades diu també, citant a la cadena CNN, que l’OMS va canviar al maig la seva definició de pandèmia en una part del seu web perquè s’ajustés a la situació de la nova grip. No es tractaria d’un canvi menor, sinó de modificar les condicions necessàries la necessitat que es parli d’una malaltia greu. Però sembla que això no és cert. La definició de fase pandèmica estava ja establerta des de fa anys. El que es va fer no va ser canviar-la sinó deixar explícit que el terme pandèmia no significava una altra cosa que una malaltia que s’ha propagat amb incidència superior a l’habitual en moltes regions del món. Forcades veu en aquesta acció una conspiració de les empreses farmacèutiques a escala internacional, ja que, segons afirma, només en el cas de pandèmia l’OMS pot aconseguir que les seves "recomanacions" siguin "ordes" per als països, la qual cosa li permetria obligar a vacunar la població sense el seu consentiment o a decretar quarantenes o aïllaments. Però la veritat és que açò convertiria a l’OMS en l’agència de l’ONU amb més poder del món... De totes les maneres sembla justificat que en circumstàncies extremes es pugui emprar la coerció sobre particulars per a protegir la salut del conjunt.
Més endavant, Forcades puja el to del seu missatge d'alerta contra la conspiració "Sempre hi ha hagut grups que volen dominar el món... amb bona intenció", assenyala la religiosa que recorda que hi ha teories que indiquen que estem davant d’un "excés de població", i que una pandèmia a temps, o una vacuna contaminada, podria servir per a acabar amb la superpoblació. No queda clar si Forcades recolza aquesta teoria. "No dic que no pugui ser", diu referint-se a un possible complot per a reduir a la meitat la població del món. Existeix "la possibilitat", afegeix. Encara que immediatament matisa: "Quasi em penedeixo d’haver-ho dit" però allà queda...

This page is powered by Blogger. Isn't yours?