<$BlogRSDUrl$>

divendres, d’agost 21, 2009

L'OMS adverteix contra l'ús de l'homeopatia

Experts en tuberculosi de l’OMS han assenyalat que l’homeopatia no serveix per a tractar aquesta malaltia.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit contra l’ús de tractaments homeopàtics per a tractar diverses malalties amb un alt índex de mortalitat, com la tuberculosi, el VIH/SIDA, la malària, la grip comuna i la diarrea infantil.
L’advertència de l’OMS es produeix en resposta a una carta oberta que li va fer arribar un grup de joves investigadors britànics i africans que temen que la promoció de l’homeopatia en països en via de desenvolupament estigui posant en risc la vida dels malalts.
Els metges i investigadors integrants de Voice of Young Science (VoYS, per les seves sigles en anglès) – una xarxa que promou el debat científic - s’han posat en contacte amb els ministres de Salut de tots els països per a difondre el punt de vista de l’OMS sobre els tractaments homeopàtics.
"Fem un crida a l’OMS perquè condemni la promoció de l’ús de l’homeopatia per a tractar la tuberculosi, la diarrea infantil, la grip, la malària i el VIH", es podia llegir en la carta que els integrants de VoYS van enviar a l’OMS al juny.
"L’homeopatia no protegeix d’aquestes malalties ni les cura", afirmaven en la missiva.
"Aquells que treballem amb la gent més pobra del món tenim dificultats per a oferir l’ajuda mèdica necessària. Quan l’homeopatia es posa en el lloc de tractaments efectius, es perden vides", assenyalaven en el document.
Diversos experts en tuberculosi de l’OMS han assenyalat que l’homeopatia "no té lloc" en el tractament d’aquesta malaltia.
Un dels autors de la carta, Robert Facen, va indicar a BBC World que els joves investigadors se sentien satisfets per la resposta de l’OMS a les seves reivindicacions, ja que eren resultat de molt de treball i observacions sobre el terreny.

"Potencialment desastroses"
El doctor Robert Hagan, investigador biomolecular de la Universitat de Saint Andrews, al Regne Unit, i membre de VoYS va assenyalar: "Necessitem que els governs de tot el món reconeguin els perills de la promoció de l’homeopatia per al tractament de malalties mortals".
"Esperem que difonent la postura de l’OMS respecte a l’homeopatia estarem ajudant a la gent que està lluitant contra estes pràctiques potencialment desastroses", va afirmar el científic.
Per la seva banda, el doctor Mario Raviglione, del departament 'Stop a la Tuberculosi' de l’OMS va dir: "Les guies de l’OMS per al tractament de la tuberculosi que estan basades en evidències, així com els estàndards internacionals per al tractament de la tuberculosi no recomanen l’ús de l’homeopatia".
Els investigadors i metges de VoYS també es queixen de que l’homeopatia està sent promocionada per al tractament de la diarrea infantil.
Segons Joe Martines, portaveu del Departament de Salut i Desenrotllament del Xiquet i de l’Adolescent de l’OMS, "no s’han trobat proves fins avui que l’homeopatia tingui cap efecte beneficiós".
"L’homeopatia no se centra en el tractament i prevenció de la deshidratació, i açò entra en total contradicció amb les bases científiques i amb les nostres recomanacions per a tractar la diarrea", va assenyalar Martines.
Mentrestant, el Doctor Nick Beeching, especialista en malalties infeccioses d’Hospital Universitari de Liverpool, al Regne Unit, va ressaltar que "infeccions com la malària, el VIH i la tuberculosos tenen unes altes taxes de mortalitat, però poden ser controlades amb una varietat de tractaments amb eficàcia demostrada, sobre els quals hi ha una àmplia experiència i dades d’estudis científics".
"No hi ha evidències objectives de què l’homeopatia tingui cap efecte en aquestes infeccions, i crec que és irresponsable per a un treballador de la salut promoure el seu ús en compte de tractaments eficaços", va concloure Beeching.

Tractament popular
No obstant això, en països com el Regne Unit l’homeopatia continua sent molt popular i compta amb defensors il·lustres, com el Príncep Carles d’Anglaterra.
"Necessitem adoptar el millor de la ciència i la tecnologia moderna, però no a costa de perdre el millor que poden oferir les teràpies complementàries", va comentar en una conferència en 2005.
En aquest estat -on un de cada cinc pacients assegura haver recorregut alguna vegada al tractament de "medicines alternatives"- fins i tot el sistema públic de salut (el NHS per les seves sigles en anglès) ofereix tractament homeopàtic.
"En el Regne Unit, hi ha uns quants hospitals homeopàtics públics i alguns metges del sistema de salut públic ofereixen aquest tipus de tractament", pot llegir-se en la pàgina web del NHS.
A pesar d’això, l’homeopatia continua sent motiu de debat en el país. En 2007, un grup de 40 destacats experts metges va escriure una carta al NHS demanant que retirés un tractament sobre el qual, segons asseguraven, "no existeixen proves que funcioni".
En la mateixa línia es va manifestar Robert Hagan, membre de Voice of Young Science.
"No crec que s’hagin de destinar fons públics a teràpies l’efectivitat del qual no està demostrada", va comentar l’investigador a BBC World.

BBC World

This page is powered by Blogger. Isn't yours?