<$BlogRSDUrl$>

dijous, de juny 25, 2009


El vimer de l’Hort del Correu de Manacor tornà a omplir de tradició i superstició

El vimer de l’Hort del Correu de Manacor féu valer el seu nom i tornà a omplir de màgia, misteri i tradició els primers minuts de sol de la diada del 24 de juny

Manacor i la seva comarca es tornà a encomanar al vimer, l'arbre centenari de la possessió de l'Hort del Correu, novament protagonista de la matinada de Sant Joan. Les seves propietats curatives sanen els infants menors de dotze anys que pateixen de trencadura. Fa més d'un segle que la família Sureda obre les portes de casa seva a tots aquells que hi vulguin creure. El percentatge de curació és molt elevat i en molts casos s'ha evitat que el nin hagi de passar pel quiròfan. De matinada es tornaven a complir un any més el ritus i la tradició. Fins a desset menuts, arribats de Manacor, Campos, Capdepera i Petra, passaren nus entre el tall transversal de les branques del vimer mentre se'ls fregava la zona herniada amb la saba de l'arbre, just en el moment que sortia el sol, a les 6.20 hores.
Tanmateix, el ritual havia començat a l'Hort del Correu devers les quatre de la matinada, quan la família Sureda inicià el procés de preparar i tallar per la meitat els brots nous dels dos vimers. Tot es dugué a terme en un ambient silenciós i misteriós, entre l'olor de les plantes aromàtiques que envolten la finca . Alguns dels infants hi arribaven adormits; altres, totalment desperts i il·lusionats de veure de prop un arbre màgic. També hi hagué moments de plors, quan els menuts es regiraven davant una situació tan desconeguda.

Segellat amb fang

Des de fa molts anys, la tradició fa que s'assigni a cada infant trencat un número i unes cintes de colors, que es fermen posteriorment a les branques per les quals ha passat el nin. Són els pares els que agafen una cinta de ràfia amb la qual fermen la branca. Posteriorment, se segella amb fang per possibilitar que se saldin. Passats quaranta dies, si la branca torna a treure fulles, és senyal que el ritus ha tingut èxit i que el nin haurà quedat curat.
Qui hi creu assegura que la màgia del vimer de l'Hort del Correu es farà notar i els desset infants que hi passaren seran curats, en la seva majoria, de trencadura després d'una experiència inoblidable. I és que aquesta tradició centenària fa que el lloc, a trenc d'alba, traspuï màgia que provoca que els dos vimers de la finca demostrin les seves capacitats curatives, més que demostrades durant els anys. Mentrestant, enguany, la quarta generació de la família Sureda participà d'aquest acte en una clara senya que la tradició perdura.


Guillem Mas. Diari de Balears (Títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?