<$BlogRSDUrl$>

divendres, de maig 01, 2009

L'Audiència conclou que l'escriptor Javier Cercas no ha injuriat la pitonissa que el va denunciar

Girona.- L'escriptor Javier Cercas no va injuriar la pitonissa real Jazmine (Pilar Abel) amb el seu personatge fictici Jasmine (Conxi) de Soldados de Salamina i no haurà de pagar ni un euro a Pilar Abel, que en reclamava 725.000. L'Audiència de Girona ha posat punt i final al litigi desestimant el recurs que va presentar Pilar Abel contra la resolució del jutjat, que ja havia arxivat la causa. L'Audiència ha resolt que Cercas no podia voler injuriar algú que no coneixia de res i conclou que el personatge de la Conxi, que Abel trobava injuriós, entre altres coses perquè anava sense calces, té comportaments tolerats i compartits per la societat.
La interlocutòria de l'Audiència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales, comença remarcant que fins ara cap tribunal no s'havia trobat amb cap cas que una persona se sentís identificada amb un personatge de ficció fins al punt que consideri que la seva descripció novel·lesca és injuriosa i que interposi una querella amb la pretensió de ser indemnitzada «pel seu honor malmenat en la no gens menyspreable suma de 725.000 euros». Partint de la base que l'honor és un «concepte jurídic indeterminat» però que empara la reputació d'una persona, el magistrat considera que comportar-se com ho fa el personatge de Cercas no resulta injuriant. «No saber a què es dedica un prehistoriador, expressar-se amb renecs i refranys escatològics, vestir-se sense roba interior o fer manetes per sota la taula són comportaments que en el nostre entorn no només són tolerats sinó que són compartits per gran part de la societat», es diu textualment en la resolució. L'Audiència també posa èmfasi en el fet que Cercas i Abel són «totalment desconeguts l'un de l'altra» i que això fa molt difícil que hi hagués una intenció d'injuriar en Cercas. I dóna per bo que el personatge de la Conxi és pura ficció com va assegurar, Cercas, encara que a l'obra hi hagi busques de realitat. El magistrat remarca que intercalar ficció i realitat és un recurs que l'autor també ha utilitzat en altres obres com El vientre de la ballena o La velocidad de la luz.
L'Audiència admet que «res ni ningú» no pot impedir que la pitonissa se senti identificada amb el personatge de la Conxi però conclou que no hi ha cap element objectiu que provi que una va inspirar l'altra. I es remet a Google per demostrar que apareixen més de 100 entrades si s'acoten els criteris de rastreig amb les paraules pitonisa, Jasmine i televisió. Per tant, cap prova que la Jasmine de Cercas fos la Jazmine de la televisió de Girona, cap prova que Cercas tingués ànim d'injuriar i cap indemnització no li haurà de donar l'escriptor a la pitonissa. L'Audiència ha resol no imposar a ningú les costes judicials del recurs.

La pretesa filla de Salvador Dalí

La querella contra Javier Cercas no és l'únic litigi de gran ressonància mediàtica que ha protagonitzat la vident gironina Pilar Abel. L'agost de l'any passat, va omplir planes a la premsa en anunciar que s'havia sotmès a unes proves d'ADN per comprovar si, com ella es pensava, era filla de Salvador Dalí. Abel va assegurar llavors que sempre havia sospitat que era el fruit d'una relació del pintor surrealista amb la seva mare, que a mitjan anys cinquanta del segle passat treballava de minyona a la casa d'estiueig de Cadaqués d'una acomodada família barcelonina. Nicolas Descharmes, fill de Robert Descharmes, biògraf de Dalí, ja va anunciar en aquells moments que se'ls havia comunicat verbalment que les proves que Abel s'havia fet fer a París havien donat un resultat negatiu. Abel assegurava que quan Robert Descharmes la va veure va dir: «Només en falta el bigoti», de tant que s'assemblava a Dalí.

Tura Soler, El Punt

This page is powered by Blogger. Isn't yours?