<$BlogRSDUrl$>

diumenge, d’abril 05, 2009

València mostra les perles ocultes del món conspiratori

Hi ha una teoria que circula des de fa un parell d'anys per internet segons la qual Jordi Hurtado està mort. Les persones que han examinat a consciència les emissions de Saber i guanyar (un programa d'un canal espanyol de televisió) animats per la sospita que "ningú que estigui en el seu seny presenta un programa així durant 10 anys seguits", han descobert detalls com que Hurtado "no ha canviat gens" al llarg d'una dècada, que "no ha perdut ni un pèl" ni "ha guanyat arrugues", i que en tot aquest temps ni tan sols "ha canviat d'ulleres". I el que és més estrany: no comparteix pla amb ningú. Mai. "És evident que a aquest senyor, sabent que desapareixeria del mapa, li van fer gravar totes les respostes i preguntes possibles, amb tots els vestits i corbates possibles, sobre un fons neutre, i que fa anys que estan tallant i enganxant aquestes intervencions amb les dels concursants".
La inusitada teoria sobre la mort d'Hurtado va ser una de les que més bé van arrelar entre el públic que fins ahir es va donar cita al Centre de Cultura Contemporània de València, on va tenir lloc el segon Simposi Mundial sobre Teories de la Conspiració. I no, evidentment, perquè se la creguessin. És perquè, com va explicar Mike Ibáñez, organitzador de la trobada i reconegut "agitador cultural", un apassionat d'aquest relliscós món on la frontera amb el deliri és com a mínim ambigua, reuneix tots els ingredients d'una bona teoria. De fet, després d'exposar-la i repassar fins i tot un vídeo del programa per demostrar que, encara que al.al·lucinant, no enganya, Ibáñez es va quedar mirant el públic amb un gran somriure, i després d'una breu pausa va dir:
"¿No us sembla magnífic?".

LUCIDESA EN EL DELIRI
És tal com sona: hi ha individus que són especialistes en teories de la conspiració, hi ha un simposi sobre teories de la conspiració i hi ha un públic interessat a saber què s'hi diu. És un món. La major part dels ponents, com Javier Cavanilles --encarregat d'obrir la ronda de conferències parlant sobre El costat fosc d'Obama-- es van cuidar de distingir entre ser un "conspiranoic" i ser un entès en "teories conspiranoiques", que en part significa mirar els bojos des de la barrera. Amb un respecte, això sí, pels bojos. "És veritat que aquest és un terreny relliscós, i que dóna peu a discursos absolutament delirants --diu Ibáñez--. Però a vegades en el deliri més extrem, en la paranoia, hi ha un hiperconeixement que ens porta a conclusions a les quals d'una altra forma no hi arribaríem".
Cavanilles, periodista i creador de Conspiranoia Times, un bloc ple d'informació fascinant sobre l'univers conspiracionista, va començar recordant que "EUA és el regne per excel.·ència de les conspiracions", i va deixar anar, sense subscriure-la del tot, la tesi que actualment fa furor entre els paranoics: que Obama "és el cop mestre dels que volen dominar el món". Va parlar del grup Bilderberg --aquesta plèiade de peixos grossos que es reuneixen una vegada a l'any, es diu que per decidir els destins del planeta--, i va cridar l'atenció sobre el fet (i és un fet) que Hillary Clinton retirés finalment la seva candidatura just la mateixa setmana en què es van reunir per última vegada "els amos del món".
"Obama no canviarà aquesta estructura, si és que existeix --i jo crec que alguna cosa hi ha--, en què una elit decideix les coses, perquè probablement els deu molt", va assegurar Cavanilles. Ho diu, això sí, qui afirma que és gairebé una bogeria interpretar el gest que Michelle, la seva dona, fa amb la mà a la portada del març de la revista Vogue --una cosa així com unes banyes-- com "el signe del diable", una espècie de "missatge criptosatànic" dirigit a la secta dels totpoderosos Illuminati. Això és de conspiranoics.

ELS OVNIS I L'11-S
Van ser tres dies de simposi en què es va parlar d'ovnis, de la conspiració neonazi i de l'11-S (orquestrat, diuen alguns, pel mateix Govern dels EUA); es va projectar la ultrapolèmica Fitna (la pel.lícula en què el diputat d'Holanda Geert Wilders carrega contra l'islam), i es van repassar breument les teories de Theodor Vergil Kershman, més conegut com el Doctor TV, un convençut que els televisors van ser dissenyats per produir efectes psicotrònics: per modificar l'electrònica dels cervells.

Mauricio Bernal, El Periódico de Catalunya

This page is powered by Blogger. Isn't yours?