<$BlogRSDUrl$>

dissabte, d’abril 11, 2009

El govern d'Espanya estudia donar asil a un albí que va fugir de Benín pels rituals de bruixeria

Cizany, una nena de 6 anys, i els seus pares van fugir l'octubre passat de casa seva, a Tanzània. Es van refugiar en una zona fronterera de Burundi, en un centre habilitat per les autoritats d'aquest país per donar acollida a aquells albins que són perseguits per caçadors de cossos. Juntament amb aquesta família hi havia 50 albins més de totes les edats, però els pares de Cizany van decidir retornar. Van tornar a casa seva el diumenge 16 de novembre, però poc després d'arribar quatre homes armats amb fusells van entrar al seu habitatge, van lligar els pares i van matar la nena. Els van tallar el cap i les cames i se'ls van emportar com a preats trofeus.
Aquest és només un exemple del tipus d'amenaces que van portar Moszi a embarcar en una piragua amb què va arribar a Tenerife (Illes Canàries) fa 12 dies. Moszi viatjava amb 63 immigrants més, però va ser dels primers a ser atesos. El seu albinisme --una anomalia que origina l'absència de pigmentació a la pell-- va agreujar els danys que el sol i el salnitre causen en els tripulants de les pasteres. La seva pell estava clapejada per cremades que s'estenien pel 80% del seu cos.
Una vegada aplicada la cura d'urgència, Moszi, que va dir tenir 18 anys, va començar a explicar la seva història als equips de la Creu Roja. Amb una estranya barreja de francès i espanyol rudimentari va explicar que havia fugit de la República de Benín --una excolònia francesa encaixonada entre Togo i Nigèria-- perquè havia estat objecte de persecucions pel color de la seva pell. Salvant mil perills va aconseguir arribar a Mauritània i des d'allà va embarcar amb destí a les illes Canàries en una travessia en què va ser objecte de tot tipus d'atencions per part dels seus companys. Creien que els proporcionaria bona sort.
En alguns països africans trobar-se amb un albí és un bon auguri, mentre que en altres les seves extremitats són preats ingredients per a la preparació de muti, unes pocions que atorguen la facultat de fer-se rics d'un sol cop als que les ingereixen, segons una creença difosa per guaridors i bruixots de Tanzània.
La creença és antiga. El que és una novetat és el comerç internacional que s'ha generat a partir d'ella. Els albins --es calcula que aproximadament una de cada 4.000 persones de raça negra pateix l'anomalia-- són perseguits per caçadors professionals que poden arribar a cobrar fins a 3.000 euros per cada extremitat. Els dits també es cotitzen com a talismans en algunes àrees.
Només a Tanzània, l'epicentre del negoci, entre 40 i 60 persones van ser assassinades l'any passat pels traficants de cossos tot i que el Govern d'aquest país, pressionat per la comunitat internacional i les associacions de defensa, ha iniciat una ferotge persecució de la pràctica. En pocs mesos s'ha detingut un centenar de persones relacionades amb el negoci, mentre se suspenien les llicències de tots els guaridors tradicionals del país, que atenen aproximadament el 40% de tota la població. Les víctimes dels traficants són enterrades amb làpides de ciment per evitar ulteriors mutilacions del cadàver.
El primer ministre, Mizengo Pinda, ha donat exemple a l'adoptar un nen albí. La seva oposició a la pràctica és tan radical que en unes polèmiques declaracions va advocar per executar a l'acte els agressors que siguin sorpresos in fraganti. "Vull enviar un missatge clar als assassins, que haurien de saber que si són detinguts s'enfrontaran al mateix patiment que pretenien infligir a les víctimes", es va justificar. La seva tasca és ingent perquè fins ara cap dels arrestats ha estat condemnat. La corrupció policial i judicial juga a favor dels traficants, que usen els seus quantiosos beneficis per aconseguir la immunitat.
Per evitar el retorn a l'infern, Moszi ha demanat a les autoritats espanyoles asil polític. L'administració competent ha admès a tràmit la demanda en un temps rècord, fet que ha paralitzat immediatament la seva expulsió. Quan compleixi 40 dies d'internament al centre d'estrangers d'Hoya Fría, el jove de Benín serà alliberat mentre espera la resolució de l'executiu espanyol.

Basat en un article de Manuel Lérida, El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?