<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de gener 21, 2009

L’acupuntura, fins i tot simulada, alleuja les migranyes

Els mètodes falsos, en els que les agulles no s’insereixen de forma correcta, semblen resultar igual d’eficaços.

L’acupuntura sembla procurar alleugeriment a les persones que pateixen mal de cap. Un alleugeriment que, no obstant això i d’acord amb els resultats dels treballs duts a terme per investigadors del Centre d’Investigació en Medicina Complementària de la Universitat Tècnica de la Universitat Tècnica de Munic, s’aconseguix amb independència de la forma i el lloc en què es col·loquen les agulles. I és que dos revisions sistemàtiques independents realitzats pel referit centre mostren que, si bé l’acupuntura és un tractament eficaç per a prevenir els dolors de cap i les migranyes, els mètodes falsos, en els que les agulles no s’insereixen de forma correcta, poden resultar igual d’eficaços.
En paraules de la Dra. Klaus Linde, directora d’ambdós estudis, "gran part del benefici clínic de l’acupuntura podria deure’s als efectes no específics de les agulles i al poder de l’efecte placebo, la qual cosa significa que la selecció de punts específics per a inserir les agulles podria ser menys important del que han discutit els que exerceixen l’acupuntura". L’objectiu marcat pels investigadors era establir si l’acupuntura podia reduir els dolors de cap. Així, la primera revisió es va centrar en els dolors de cap de tipus tensional entre lleus i moderats, mentre que la segona ho va fer en les migranyes, menys freqüents però més greus. En conjunt, es van incloure 33 estudis i un total de 6.736 pacients.
De manera global, i després d’un període de si més no vuit setmanes, els resultats van mostrar que els pacients tractats amb acupuntura patien menys dolors de cap que aquells a què només es van proporcionar analgèsics.
En l’estudi de migranya, l’acupuntura era superior als tractaments amb fàrmacs profilàctics, però els tractaments que empraven una acupuntura falsa eren igual d’eficaços. En l’estudi sobre dolor tensional, l’acupuntura era lleugerament superior en eficàcia que els tractaments falsos. En conseqüència, els resultats indiquen que l’acupuntura es presenta com una possible alternativa per a aquells pacients que prefereixen no emprar tractaments farmacològics, tot això sense oblidar que, a més, s’associa amb menys efectes secundaris.
No obstant això, com apunta la Dra. Linde, "és necessari realitzar més investigacions. Els metges necessiten saber quant duren estes millores associades amb l’acupuntura i si acupuntors millor entrenats aconsegueixen millors resultats que aquells amb un aprenentatge bàsic".

Agències

This page is powered by Blogger. Isn't yours?