<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de novembre 08, 2008

València acull una trobada Internacional sobre el Sant Grial
Un congrés patètic: L'objectiu no és estudiar la història, sinó construir-la
La presidència d’honor recau en el Rei d'Espanya: a cadascú el que es mereix.

Us deixem amb l’article d’avui de Las Provincias.

"Hem de realitzar un altra anàlisi directa", proposa Manuel Martín Bueno, catedràtic d'Arqueologia de la Universitat de Saragossa i successor de l'únic expert, Antonio Beltrán Martínez, que va tindre en 1959 el "privilegi" de poder desmuntar i examinar el Sant Calze que es venera en la catedral de València.

Este especialista va sostindre ahir, en la seua intervenció en el I Congrés Internacional sobre el Sant Calze, que ja hi ha un "alt grau de coneixement" que reforça la possibilitat que el grial valencià siga el que va usar Jesucrist en l'Última Cena. No obstant això, un estudi amb Els aparells tecnològics Actuals permetrien que les afirmacions de l'autenticitat del bol "puguen tornar a fer-se".

Martín Bueno ja va exposar als organitzadors del congrés -l'Arquebisbat de València i el capítol Catedralici, entre altres- la seua intenció de llançar la seua proposta. Ara, quant acabe esta trobada d'experts, es dirigirà a les "autoritats eclesiàstiques corresponents" per a sol·licitar el seu permís.

La nord-americana Janice Bennett va qualificar anit esta idea com "meravellosa" i va expressar el seu "Suport". Michael Hesemann, alemany especialista en relíquies, va titllar de "molt bona" la proposta. "Li done suport totalment. No invalidarà -les proves a favor del calze valencià-, sinó que les ampliarà", va postil·lar.

Jordi-Manuel Rodríguez, president del Centre Espanyol De Sindonologia, va declarar: "Ens agradaria que s'arreplegara eixe guant" llançat pel catedràtic Martín Bueno.

Darrere de la seua ponència en la Beneficència, l'especialista va aclarir que el seu antecessor en la càtedra d'Arqueologia (Beltrán Martínez) "no va analitzar" el calze de pedra d'àgata, sinó que lo "va comparar". Això sí, va fer "un dels seus millors treballs: extremadament rigorosos". El material semipreciós de la cassoleta de València és el mateix d'altres peces datades en època de Jesucrist i s'ajusta a l'empleat per a un ritual com el de l'Última Cena.

Actualment, es podria "afinar" o "Precisar" l'època a què correspon el got de la part superior del Sant Calze, ja que les altres dos peces -el peu i la base- són ornaments afegits després.

El calze valencià està datat entre els segles V o IV abans de Crist i el I de la nostra era. Un nou estudi podria "Rebaixar esta interval cronològica".

Martín Bueno va argumentar que, amb "tècniques especials", una la presa d'una mostra "mínimament agressiva o no agressiva", inclús microscòpica, es podria determinar "la zona d'extracció del material i identificar el taller". Hui en dia, hi ha més bases de dades i objectes d'eixes èpoques amb què comparar.

Açò permetria aclarir si la copa procedix d'Alexandria, Síria o Palestina. Les dos últimes opcions reforçarien la possibilitat que el Sant Calze fóra l'autèntic, extrem científicament impossible d'assegurar al 100%.

Si resultara d'Egipte no significaria que el bol és fals, ja que podria haver viatjat fins a la casa de la família adinerada que, després de convertir-la en una de les millors peces de la seua vaixella, la va prestar per a l'Última Cena.

De moment, i a falta de la petició oficial, el catedràtic de Saragossa ha rebut de responsables eclesiàstics una bona predisposició. "Em diuen que no han d'oposar-se a quelcom que els interessa", va comentar.

El calze és una de les relíquies més importants de cristianisme. Si s'enforteixen, encara més, les dades històriques i arqueològiques que l'avalen, no hi hauria dubte de l'encunyació de la frase "València, la ciutat del Sant Grial", subtítol Del congrés que conclou demà.

En la seua iniciativa d'analitzar el bol de València, Martín Bueno es mostra partidari d'acordar amb el capítol de la catedral i l'Arquebisbat, propietaris del got sant, les persones i institucions que farien l'estudi. "Tenim aparells a Espanya, sense eixir de la vella Corona d'Aragó, per a No confiar-lo a estranys", va matisar el catedràtic.

Aposta per equips amb especialistes de Saragossa, la Universitat de València, la Politècnica i la d'Alacant. Esta última, pròximament instal·larà un accelerador de partícules amb què es podria analitzar la pedra polida del calze. El catedràtic també és flexible sobre qui s'encarregarien de "desmuntar" les tres parts de la peça. Menciona experts en patrimoni del Govern espanyol, la Conselleria de Cultura valenciana "o de la pròpia Església".

L'estudi gairebé es prolongaria "dos mesos, sense problemes". Manuel Martín, a més, no crega que haguera traves econòmiques: els laboratoris i departaments universitaris "Ho farien fins a gratis, per la publicitat que els suposaria".

Este doctor en Història i especialista en arqueologia, epigrafia i numismàtica va destacar que l'estudi del peu i la base aportaria noves dades sobre el recorregut del calze fins a la seua arribada a València en el segle XV.

En el bol es buscaria "tal vegada alguna incrustació" que oferira una certa llum o empremtes sobre l'ús que se li va donar, encara que se sap que Ja va ser usat pels primers papes com el grial autèntic, abans d'arribar a terres hispàniques l'any 258.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?