<$BlogRSDUrl$>

dilluns, d’agost 18, 2008

La Catalunya del patrimoni invisible

Huguet presenta el mapa nacional de recursos turístics intangibles. L'estudi troba 40 llocs i fets històrics verídics o llegendaris

Quantes dones van morir a Catalunya acusades de bruixeria fa quatre segles? On actuaven els bandolers, pirates i corsaris catalans? Què en sabem, de la miserable vida que duien els esclaus catalans? Com es va viure la Batalla de l'Ebre? Què hi ha de mitològic i de real en la nostra història? Les respostes es poden convertir en un nou atractiu turístic amb projecció internacional. Aquesta és la intenció del mapa nacional de recursos turístics intangibles de Catalunya, que ahir va presentar el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, a la Universitat Catalana d'Estiu.
Aquest mapa, elaborat amb la col·laboració d'una vintena d'experts del món acadèmic, detecta quaranta indrets i fets històrics verídics o llegendaris succeïts a Catalunya, que han de servir per "revitalitzar el turisme d'una forma sostenible, donant-li projecció internacional i que a la vegada reforci l'autoestima dels catalans, que coneixeran aspectes de la seva història potser desconeguts per ells", va assegurar el conseller. Es tracta d'un turisme cultural que juga amb el patrimoni invisible del país, "tots aquells elements que no existeixen però que han existit, i que si els reexpliquem acaben esdevenint projectes turístics d'interès global". Pel que fa al patrimoni físic, les pedres, l'art i la natura, han de reinventar la seva manera de presentar-se al turista: "Cal una museïtzació intel·ligent, perquè certes formes de museu i de turisme tradicional ja han quedat obsoletes", va explicar Huguet.
La idea, però, no és nova. Escòcia, Gran Bretanya i els Estats Units han estat els referents del govern català per dissenyar el seu pla, que es planteja per d'aquí a vint anys com la columna vertebral del turisme del futur. Aquests territoris són experts a crear parcs temàtics amb les seves llegendes i els seus fets reals, i han sabut convertir-los en visita imprescindible per a turistes locals i forans. El responsable de Turisme va lamentar que "fins ara Catalunya, en trenta anys, no hagi tingut clar cap a on volia anar en aquest sector, que representa l'11% del PIB". L'executiu català espera acabar la legislatura amb trenta de les quaranta fitxes temàtiques del pla en marxa, i si és possible, amb els primers centres d'interpretació inaugurats.

Gemma Aguilera, Avui


This page is powered by Blogger. Isn't yours?