<$BlogRSDUrl$>

dimecres, d’agost 06, 2008

El supersticiós poble xinès busca explicacions al cúmul de desgràcies sofertes aquest any

Se'n culpa les cinc mascotes i la sobreexplotació del número vuit


Un eclipsi solar a falta d'una setmana perquè s'encengui el peveter és el corol·lari del fet que alguna cosa falla aquest any. Des que a Pequín li van concedir els Jocs, els xinesos esperaven tones de felicitat el 2008 i han acumulat les pitjors tragèdies en dècades. Per al supersticiós poble xinès hi ha indicis i explicacions rere cada desgràcia.
Per això no sembla casual l'eclipsi, que en l'antiguitat presagiava problemes i empenyia l'emperador a evitar menjar carn, consultar l'oracle, decapitar els astròlegs que no l'havien pronosticat i ordenar al poble que toqués amb força els tambors per espantar el drac abans que mossegués el sol. Els xinesos ja saben que darrere d'un eclipsi només hi ha un creuament de camins entre la lluna i el sol, però el cúmul de desgràcies ha emfatitzat les velles creences.
Les teories s'han multiplicat les últimes setmanes. La més audaç és la maledicció de les mascotes olímpiques. Els seus noms, recitats de memòria, diuen "Pequín et dóna la benvinguda". La seva elecció s'ha revelat premonitòria. Així, el panda Jingjing s'associa al terratrèmol que va causar gairebé 90.000 morts a Sichuan, on campen la majoria d'aquests fòssils vivents. L'antílop Yingying, que corre pels altiplans tibetans, estaria al darrere de les revoltes de Lhasa. El setge global a la torxa olímpica és cosa del foc Huanhuan. El peix Beibei es relaciona amb les inundacions i monsons que van castigar el sud del país. Del pitjor accident de trens de la dècada, que va causar 70 morts a l'abril, se'n responsabilitza l'oreneta perquè recorda un estel. La competició més important d'estels es fa a Weifang, lloc de la tragèdia.
Fins i tot el número vuit desperta dubtes. És el número de la sort perquè la seva pronunciació s'assembla a fortuna. Els números de telèfon o plaques de matrícula s'encareixen a mesura que acumulen vuits. Les forces s'inverteixen quan es forcen, adverteix el seminal Llibre dels Canvis. I és evident que la Xina ha espremut el vuit. Hi ha milers de casaments i de naixements, amb cesària si és necessari, planificats el vuit d'agost. Pequín no va fer cas del COI i va avançar la inauguració olímpica a les 8:08 del 8 d'agost del 2008. Les matemàtiques corroboren la teoria: el temporal va tenir lloc el 25 de gener (25/1); la revolta tibetana, el 14 de març (14/3); i el terratrèmol, el 12 de maig (12/5). Totes les sumes d'aquestes combinacions de números donen vuit. El terratrèmol es va produir a 88 dies de la inauguració dels Jocs.

Un costum antic
Des de fa mil·lennis, els xinesos creuen que els emperadors governaven sota la gràcia dels déus. Terratrèmols, sequeres o inundacions provaven al poble que l'havien perdut. Aquesta creença va perdurar fins a la caiguda de la dinastia Qing, a principis del segle XX.
Parlar de malediccions de mascotes, eclipsis o vuits hauria conduït a la presó durant el maoisme. El gran timoner va prohibir les supersticions medievals per entorpir la modernització del país. Però tampoc llavors els dirigents comunistes van menysprear el poder de les creences populars: el terratrèmol de Tangzhan del 1976, que va causar 240.000 morts, va ser amagat a la població per por que es relacionés amb els abusos previs de la Revolució Cultural. Les supersticions es van mantenir larvades i van ressuscitar durant els últims anys, amb el confucianisme, el taoisme i altres creences també perseguides.
Davant uns auguris tan dolents, convé agafar-se a la teoria de l'equilibri del yin i el yang. Asseguren els experts en fengshui que, al darrere de tanta catàstrofe, només un èxit olímpic sense comparació pot restablir l'ordre còsmic.

Adrián Foncillas, El Periódico


This page is powered by Blogger. Isn't yours?