<$BlogRSDUrl$>

divendres, de maig 30, 2008

Stonehenge va ser un mausoleu del neolític

La National Geographic Society va presentar ahir a Washington les conclusions d'un estudi arqueològic sobre Stonehenge segons les quals el famós cercle de pedra situat a prop d'Amesbury a Wiltshire, Gran Bretanya, es va utilitzar com a cementiri durant més de 500 anys, durant tot el temps en què l'estructura va estar en ús. Fins ara la finalitat que havia tingut la construcció d'aquest gran monument s'ignorava i s'especulava amb el seu ús com a temple religiós, monument funerari o observatori astronòmic.
Un equip d'investigadors encapçalat pel professor Mike Parker Pearson, de la Universitat de Sheffield (Regne Unit), va fer noves proves de radiocarboni i ha revelat l'enigma. El jaciment es va utilitzar com un mausoleu monumental des de l'any 3000 aC fins molt després de la col·locació dels enormes blocs de pedra en cercle, al voltant del 2500 aC.
Fins ara els arqueòlegs consideraven que els enterraments s'havien portat a terme abans de l'erecció de les pedres monumentals. "És molt difícil pensar que la gent corrent fos enterrada a Stonehenge. Tot apunta en l'existència d'una elit. Així, els caps d'una tribu del neolític no només serien els responsables d'erigir el monument, a més a més hi van ser enterrats", afirma Pearson. L'escàs nombre d'enterraments (uns 250) de forma ininterrompuda durant tant de temps suggereixen un ús dinàstic.

El Periódico de Catalunya

This page is powered by Blogger. Isn't yours?