<$BlogRSDUrl$>

dilluns, de maig 05, 2008

La policia de Catalunya investiga des de final d'any la llegenda de les avionetes antipluja

Un Ajuntament del Solsonès va denunciar els fets el mes d'agost


L'alcaldessa de Castellar de la Ribera (Solsonès), Teresa Canal, és una de les persones que han observat el vol d'aquestes avionetes en episodis de tempestes i com els núvols es trenquen. «El que demanem és que s'investigui què fan i com ho fan», assenyala l'alcaldessa, a qui preocupa la inquietud que s'ha creat entre la ciutadania. «No sabem si el que llencen és iodur de plata o altres productes perquè no hem trobat proves», admet. La pràctica, assegura, fa gairebé dos anys que va començar al Solsonès. La primera denúncia pública data del juliol del 2006, si bé era una activitat bastant habitual a la Noguera, on fins i tot hi havia canons terrestres que llençaven aquests productes. «Però llavors la sembra afectava territoris més petits i ara l'afectació és molt més gran perquè agafa diverses comarques», diu. Canal assegura que des que a l'abril es van tornar a denunciar els vols ha minvat la freqüència d'avionetes però continuen reclamant que s'investigui. Per això ja ha demanat una entrevista amb el conseller d'Interior, Joan Saura per exposar-li els fets. La conselleria d'Interior va rebre tot just la setmana passada la carta de diversos ajuntaments del Solsonès per reclamar que s'investiguin els fets. Fonts d'Interior han assegurat que obtindran una resposta.


ELS MOSSOS JA HO VIGILEN

La unitat d'investigació de la comissaria dels Mossos d'Esquadra al Solsonès, de fet, ja ha visitat els aeròdroms i escoles de vol de les tres comarques a la recerca del tipus d'avioneta que, segons la denúncia, dispersen els núvols de tempesta quan hi ha amenaça de pluja. Es tractaria d'un model més gran i més potent que els que acostumen a utilitzar les escoles de vol. El seguiment dels Mossos es va iniciar a finals del 2007, i des de llavors no s'ha detectat cap avioneta que practiqués la sembra, tot i que, segons els seus portaveus, la tasca és complexa, atesa la dificultat de capturar-ne alguna imatge. Segons les mateixes fonts, des del 2007 s'han anat recopilant dades i de moment no s'ha tancat la investigació. «Estem obtenint informació i no es descarta que hi pugui haver alguna cosa», assenyala el portaveu.

LES HIPÒTESIS
Les primeres hipòtesis sobre l'origen dels vols apuntaven les asseguradores com a sospitoses, per evitar pagar els danys per pedregades. Altres creuen que l'objectiu seria el contrari, i el que s'intentaria és redistribuir millor les tempestes.
Segons Armengol Riart, de l'ADF Sol Verd, durant els treballs de seguiment es va poder fotografiar la matrícula d'una avioneta que després es va correspondre amb la d'una escola d'avió d'Osca. Ara, i com que continuen els vols, l'Ajuntament de Castellar i l'ADF han contractat un fotògraf per captar més imatges.


UN PRODUCTE TÒXIC
Els vols van provocar que a principi d'abril el Consell Comarcal del Solsonès convoqués una jornada per tractar la situació. Un dels participants, el doctor en ciències químiques de la UPC Josep M. Casas, va reconèixer la pràctica anys enrere per salvaguardar les collites de les pedregades, i va alertar que si ara això es reproduís seria molt greu, atesa la toxicitat del producte. I és que segons els denunciants, les avionetes sembrarien el cel amb iodur de plata per trencar els núvols. Durant molt anys es van utilitzar coets i cremadors de iodur de plata per combatre les tempestes, però aquests instruments van ser arraconats a principi del segle XXI per la seva escassa incidència.


Emma Ansola, El Punt (Títol canviat)This page is powered by Blogger. Isn't yours?