<$BlogRSDUrl$>

dijous, de maig 08, 2008

Científics venuts i periodistes poc cultivats

Diuen que han descobert el palau de la reina de Saba

Sobre la reina de Saba, fora de la literatura i el cinema, només consta una referència bíblica breu: "Va arribar a Jerusalem amb un seguici molt nombrós", segons explica el Primer Llibre dels Reis. Més endavant indica que la reina ja s’havia acomiadat d'Israel carregat amb una mercaderia indeterminada: "Per la seva part, el rei Salomó va regalar a la reina de Saba tot allò que ella li va demanar, a més del que li havia regalat del seu tresor reial. Després, ella se’n tornà al seu país amb el seu seguici".
Això és tot el que diu l’Antic Testament que és una font històrica gens fiable.
Però, d’existir, on hauria tornat la reina? "La reina va tornar al Iemen", afirmen al Iemen. "La reina va tornar a Etiòpia", asseguren també a Etiòpia. I segons un nota de premsa de la Universitat d’Hamburg la disputa hauria quedat finalment resolta.
Els arqueòlegs diuen que un palau anterior va ser traslladat pel presumpte fill de la reina i Salomó, Menelik I, al seu enclavament actual perquè estigués orientat cap a Sirià. Menelik, especulen els científics, hauria abraçat llavors el culte a Sotis, que venerava l'estrella més brillant del cel nocturn vista des de la Terra. Anys abans d'aquesta nova conversió, segons el Kebra Negast o Llibre de la Glòria dels Reis d'Etiòpia, la seva mare havia comparat el savi monarca amb "l'estrella del matí en la nit".
Hom es pregunta com poden estar tan segurs de la troballa quan no existeix cap constància històrica de l’existència de la suposa reina que forma part de la llegenda. És clar que per a acabar d’amanir la cosa s’afegeix que hauria albergat l'Arca de l'Aliança. Quina, la d’Indiana Jones?
Suggerim als arqueòlegs que la propera vegada diguin que han trobat la tomba de la Blancaneus.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?