<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de desembre 22, 2007

Set mites de la medicina popular

La revista de l'Associació Britànica de Medicina aprofita l'inici de les vacances per ensucrar les seves pàgines -habitualment farcides de tecnicismes- amb reportatges d'interès popular. En una d'aquestes perles de la divulgació els professors Aaron Carroll i Rachel Vreeman desmunten set de les falses creences de la medicina d'estar per casa.

Primer mite: "Cal beure com a mínim vuit gots d'aigua al dia". El prestigiós nutricionista Frederick Stare va fer-ne un gra massa l'any 1945 quan va posar en marxa la creença que la nostra salut depèn de beure 2,5 litres d'aigua al dia. Cal ingerir líquids, és evident, però no fa falta arribar als vuit gots diaris ni dedicar-se monogràficament a l'aigua (també s'hi valen els sucs, la llet o el cafè, però l'estudi no parla del cava). Beure massa aigua pot provocar la intoxicació denominada hiponatrèmia.
Segon mite: "Fem servir només el 10% del cervell". Hi ha qui diu que el culpable d'aquesta falsedat és Albert Einstein. La neurologia moderna ha demostrat que no hi ha zones adormides al cervell.

Tercer mite: "El cabell i les ungles continuen creixent en els difunts durant tres dies". Una possible explicació d'aquesta falsedat és l'efecte visual que produeix la deshidratació de la pell. Els dits dels difunts s'aprimen, i les ungles, per contrast, sembla que són més llargues.

Quart mite: "Afaitar-se fa que els pèl creixi més ràpid i fort". El 1928 es van fer estudis per desmentir aquesta creença, que continua gravada en el subconscient social. Si la barba llarga és més suau, potser és perquè en el seu extrem està formada per pèl vell i gastat.
Cinquè mite: "Llegir amb poca llum malmet la vista". Pot cansar i causar somnolència, però llegir mig a les fosques no provoca miopia ni ceguesa.
Sisè mite: "Menjar gall d'indi provoca somnolència". Aquest punt està dedicat als nord-americans que s'atipen pel Dia d'Acció de Gràcies. Allò que fa venir la nyonya no és només el pobre i ressec aviram rostit.

Setè mite: "Fer servir el telèfon mòbil als hospitals altera el funcionament dels instruments mèdics". No hi ha cap demostració d'aquesta creença, també típicament nord-americana, i menys ara que els avions d'Air France comencen a permetre l'ús del mòbil.

Avui


This page is powered by Blogger. Isn't yours?