<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de novembre 10, 2007

La maledicció jueva de la "pulsa denura": Política, fanatisme i superstició

Molts israelians van sentir parlar per primera vegada de la pulsa denura l'octubre del 1995. Una vintena de rabins i cabalistes de provades credencials extremistes es van reunir de matinada al cementiri de Rosh Pina (nord) per convocar "els àngels de la destrucció". Davant de la tomba de Shlomo Ben Yosef, un heroi del sionisme revisionista penjat pels britànics per disparar el 1938 contra un autobús ple de palestins, van escenificar un vell conjur en arameu per propiciar la mort de l’antic primer ministre Yitzhak Rabin.
L’acusaven de trair el poble jueu per cedir als palestins en els acords d'Oslo la sobirania de part de la Terra Promesa. Un mes després de proferir-se aquesta maledicció, Rabin era assassinat a trets a Tel Aviv pel fanàtic ortodox Yigal Amir. Des d’aleshores la sinistra pulsa denura (fuet de foc en arameu) ha entrat en el vocabulari dels israelians. Hi ha una dita, fins i tot, que diu que no ets ningú en política fins que t'ha maleït la pulsa denura. Altres dirigents amb el dubtós honor de pertànyer a aquest selecte club són Ariel Sharon i d’actual primer ministre, Ehud Olmert, a més a més dels organitzadors de la Marxa Gai de Jerusalem.
La cerimònia, que està descrita en alguns textos, és complexa i té aires de màgia negra, una disciplina prohibida per les lleis del judaisme. El ritual es convoca a mitjanit i hi participen almenys una desena de savis de les Escriptures, tots homes i més grans de 40 anys. En els casos de Rabin, Sharon i Olmert, els oficiants eren rabins messiànics d’extrema dreta, residents als territoris ocupats palestins. Abans de l’aquelarre dejunen durant tres dies i se sotmeten al mikve o bany ritual que precedeix les pregàries matutines. Després d’apagar espelmes negres i bufar el sofar --banya de moltó utilitzada ocasionalment com a instrument de vent en la litúrgia--, convoquen l’àngel protector del subjecte condemnat. Segons la llegenda, si sobreviu al sortilegi, la maledicció de la pulsa denura recaurà sobre els seus oficiants.
Tradicionalment es vincula l’origen d’aquest ritual esotèric amb el Zohar, l’obra més important de la càbala, la branca mística del judaisme. Però experts de la Universitat de Florida han refutat aquesta tesi. Segons les seves investigacions, la primera pulsa denura es va aplicar poc després de la fundació de l’estat d’Israel. I va ser la secta antisionista Neturei Karta, els membres de la qual visiten periòdicament l’Iran d'Ahmadinejad, la primera que la va oficiar com a protesta contra el Govern per exhumar unes tombes. Després l’extrema dreta messiànica es va apropiar del ritual per utilitzar-lo com a arma política contra els dirigents disposats a fer concessions als palestins. I per a això han tergiversat el seu sentit original, ja que al Zohar apareix com una força divina que protegeix del mal.
¿Què és la pulsa denura? ¿Un acudit o una temible maledicció? Potser l’atzar es va conjurar amb els seus oficiants, però Rabin va morir un mes després de rebre-la, Sharon va entrar en coma al cap de sis mesos i Olmert pateix un càncer de pròstata. Massa elements que alimenten la llegenda.

Ricardo Mir de Francia, el Periódico (Títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?