<$BlogRSDUrl$>

dijous, d’agost 30, 2007

L’all, les relacions amb verges i les pocions de penis de nen, els “guariments” contra la sida de moltes tribus d’Àfrica.

Els bruixots o xamans de certes tribus de Kenya, figures considerades per diverses comunitats com vertaders metges de capçalera, són en molts casos la font de creences errònies sobre la sida i de més que qüestionables tractaments casolans contra la malaltia que inclouen des de plantes medicinals o aliments naturals fins a consells que asseguren que mantenir relacions amb menors o elaborar pocions a base de "penis de nen" elimina el virus.
Aquesta és l'experiència d'Elena Alonso, responsable de Sida de Metges Sense Fronteres (MSF), que a més de Kenya coneix la situació sanitària que es viu avui en països com Zimbabwe, Malawi o Zàmbia i assegura que en Àfrica, a més de la pobresa, és necessari encara superar moltes creences errònies per a enfrontar l'epidèmia. Alonso va relatar a Europa Press que pràctiques com la mutilació de xiquets per a preparar 'medicines antisida' o mantenir relacions amb menors "no és nova" i que està molt estesa al continent a pesar dels esforços que realitzen les organitzacions humanitàries i els governs locals per a eradicar-les i atendre les víctimes.
"A Malawi es creu per exemple, que fer l'amor amb nenes verges cura la sida. Les autoritats sanitàries han col·locat cartells gegants pels carrers en què es pot llegir 'tenir relacions amb nenes no et curarà, però els abusos continuen, açò jo ho he vist", denuncia la tècnic en sida, que recorda que fa alguns anys, un grup de canalla kenyà que va patir mutilacions va ser dut a Espanya per un metge valencià per a ser operats. Considera que en general, les autoritats d'aquests països solen col·laborar amb les ONG i organitzacions de lluita contra la sida que impulsen programes de prevenció i control de la malaltia, excepte "lamentables excepcions" com Sudàfrica, on el Govern menysprea els antirretrovirals com a tractament contra el VIH en favor de l'ús de 'productes naturals com l'all, la llima o la patata.
No obstant això, diu Alonso, són els bruixots o xamans, els líders de determinades sectes religioses i en el cas de les embarassades, les ancianes llevadores africanes, els qui realment "manen" a l'hora d'assessorar a la població en matèria sanitària. "Anar al bruixot o metge de medicina natural de la comunitat és la primera ajuda que demanen els malalts, després ve l'hospital", va explicar.

Deixar morir als malalts a casa
"Treballem amb les comares, no ficant-nos en el seu treball, sinó recomanant que diguin a les embarassades que es realitzen la prova de la sida; amb els líders tradicionals per a guanyar credibilitat en la comunitat a base de temps i èxits. Una vegada aconseguida la seva confiança, la gent compleix els tractaments amb major persistència que a Europa, perquè li veuen més les orelles al llop", va explicar.
Un altre dels obstacles a salvar per a treballar contra la sida en Àfrica és l'estigma de la discriminació a què temen o amb el que han de viure molts seropositius d'aquests i altres països, on les embarassades "no es fan proves perquè se senten culpables d'haver ficat el virus a casa" o ignoren les recomanacions de deixar d'alletar als seus fills als sis mesos de nascuts "perquè això es veu com una cosa estranya i no volen que ningú sospiti".
Una vegada descoberta la seva malaltia, són molts els malalts que moren aïllats a les seves cases "sense cures mèdiques, sense hospitalització, bruts i desnodrits" perquè han estat abandonats per les seves famílies per a evitar contagis. Un col·lectiu especialment castigat per aquesta persecució és el dels menors, que són aïllats de la resta als col·legis i pateixen més "la crueltat del rebuig".
Per a avançar contra tabús i pors, MSF compta amb equips d'educació sobre sida que treballa en col·legis, amb nens i professors i assessorant els líders de la comunitat, amb xerrades i fullets. Així mateix, informen la població de risc sobre els perills de la sida, als pacients a les sales d'espera dels centres de salut i a vegades expliquen el missatge a les esglésies, on segons Alonso, "la credibilitat que s'aconsegueix davant de la població és doble".
Segons el parer de l'experta en sida, fer front a aquest problema a l’Àfrica a més de millorar la informació sobre aquest mal, passa per que la comunitat internacional entengui que aquesta població "corre un risc de mort imminent" per no tenir accés a tractaments antiretrovirals econòmics per a tots, tot i que "els fàrmacs existeixen" i que amb voluntat, "tindria solució" la situació dels més de 40 milions de seropositius que es compten avui en el món.

Europa Press


This page is powered by Blogger. Isn't yours?