<$BlogRSDUrl$>

dimarts, d’agost 07, 2007

El Govern xinés prohibeix per decret la reencarnació del Dalai Lama

El Dalai Lama, l'encarnació de Buda en la terra segons la tradició tibetana, ja no podrà reencarnar-se per orde del Govern comunista xinès.
La notícia la va donar a conéixer la corresponsal en Pequín del diari britànic “The Times”, que assenyala que la prohibició inclou noves regles de Xina per a remarcar la seva autoritat sobre el país de l’Himàlaia, a què ocupa militarment des de fins dels anys 50.
L’anomenat Buda vivent reencarnat és il·legal i invàlid sense l'aprovació governamental", afirma la singular directiva xinesa, que entrarà en efecte l'1 de setembre.


Limitar la seva influència

El text, formulat per l'Administració Estatal per a Assumptes Religiosos, busca limitar l'enorme influència del Dalai Lama, i, sobretot, bloquejar la seva successió en el futur.
L'actual Dalai Lama té 72 anys i va fugir de Xina en 1959, després del fracàs de les protestes tibetanes contra l'ocupació militar d’El Tibet per part de l'Exèrcit xinès, iniciada en 1951. Des de llavors ha viscut als peus de l'Himàlaia en Dharamsala, La Índia, el assentament del govern tibetà en l'exili.
Des d'allà s'ha transformat en una figura mundial com a portaveu contra l'ocupació xinesa, i inclòs va rebre el Premi Nobel de la Pau en el 1989. Considerat un déu de carn i os pels tibetans, Pequín busca ara prevenir que el seu successor tingui també aquesta mateixa projecció.
El Govern xinès no permet al líder religiós tibetà el seu retorn al Tibet, al·legant que el seu objectiu polític és separar aquesta regió de La Xina.
La nova prohibició abasta no només al Dalai sinó a tots els "lames", o savis reencarnats, anomenats "tulkus". Prou nombrosos en Tibet, sovint lideren comunitats religioses i supervisen la formació dels monjos. Això els dóna una enorme influència en la vida religiosa de la regió de l’Himàlaia. La segona figura clau en aquests sistema és l'anomenat Pantxen Lama, l'encarregat de reconèixer al Dalai Lama reencarnat en un nen.

20 minutos


This page is powered by Blogger. Isn't yours?