<$BlogRSDUrl$>

dijous, de juliol 05, 2007

Destronada una deessa vivent

Sajani Shakya és una nena de deu anys de Nepal que, fins ara, estava considerada com una de les principals «deesses vivents» d’aquests estat de l'Himàlaia.
Ara el Govern nepalés ha decidit desposseir-la del seu títol com a càstig per eixir del país per a promocionar un documental sobre les Kumaris.
Segons una tradició del segle XVII, així es coneix a les nenes que són seleccionades amb entre dos i quatre anys al creure's que són la reencarnació de la deessa Taleju, una de les milers de divinitats adorades en aquests reialme hinduista.
Per a escollir a la «deessa vivent», que ha de pertànyer a l'ètnia Nèwar del la vall de Kàtmandu, esta ha de complir els 32 «atributs de la perfecció». Entre ells, destaquen una salut de ferro, el signe del seu horòscop, dents perfectes, cabell molt moreno, un coll com una caragol de mar, pestanyes de vaca, un cos com una figuera, uns cuixes de cérvol, un pit de lleó i la veu dolça i clara d'un ànec.
Però el més important és que no tingui por a la foscor per a poder superar la festa del Dashai, una «nit negra» en la qual ha de romandre en el temple de Taleju mentre es sacrificen 108 búfals i cabres.

Si, a més, reconeix els efectes personals de l'anterior «deessa verge», Taleju s'haurà reencarnat en la xiqueta, que serà venerada per hinduistes i budistes. Vestida de roig, amb el cabell arreplegat en un monyo i maquillada amb un tercer ull, assisteix a festivals religiosos per a rebre l'adoració dels seus fidels, que toquen el seu peu amb el front.
Encara que en el Nepal hi ha diverses «deesses vivents», la més important és la Kumari Reial, que residix en el Temple de Taleju i a penes veu a la sevua família fins que, amb la primera menstruació, perd la seva condició divina.
No era el cas de Sajani Shakya, que vivia amb els seus pares i assistia a classe. Per això, es va convertir en protagonista d'un documental que reflectia la modernització d'aquesta costum.
Però Sajani ha perdut el seu tron al violar una llei sagrada que impedeix a les «deesses vivents» eixir del país. El que no se sap encara és si rebrà la pensió mensual de seixanta euros que el Govern destina a les Kumaris i si tindrà tants problemes com les seves companyes per a trobar un marit, perquè la llegenda diu que l'home que es casa amb elles mor jove..
I és que la vida d'una deessa no és tan fàcil com sembla, i menys en un país amb tantes divinitats i tanta competència com Nepal.

Agències


This page is powered by Blogger. Isn't yours?