<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de juny 03, 2007

Medicina basada només en evidències:

el cartílag de tauró no funciona


CHICAGO.- El doctor Bruce Cheson és especialista en Hematologia en la Universitat de Georgetown (EUA). Reconeix que, sovint, quan els pacients li pregunten en la seva consulta per tal o qual teràpia complementària no sap molt bé què dir-los: "Perquè no existeixen estudis científics que responguin a les seves preguntes". I no és l'únic.
Els oncòlegs saben que cada vegada són més els que recorren a aquestes medicines alternatives, i l'única manera de donar resposta a les seves consultes és sotmetre-les al filtre rigorós dels assaigs clínics.
Com a exemple de l'atenció creixent que reben (encara que no existeixen xifres 'oficials' ni estadístiques fiables de quanta gent els usa), la Associació Americana d'Oncologia Clínica (ASCO) ha presentat en el seu congrés anual diversos estudis que valoren productes tan dispars com el ginseng o el cartílag de tauró.
Aquest últim és un d'estos remeis 'estrella' en Internet, i un dels que més intensament s'ha publicitat com antitumoral; tant per l'absència de vasos sanguinis en aquest teixit, com per la creença popular que els taurons no tenen càncer.
Per a donar una resposta a tanta expectació, i amb un mandat del Congrés d'EUA pel mig, l'Institut Nacional del Càncer (NCI) va finançar un assaig clínic del MD Anderson Càncer Center d'Houston amb 384 pacients diagnosticats amb càncer de pulmó de cèl·lules petites (la varietat més freqüent de tumors pulmonars).
Els resultats que ara s'han donat a conèixer en Chicago demostren que afegir aquest complement a la teràpia estàndard amb 'químio' i radioteràpia no aconsegueix prolongar la supervivència d'estos pacients, seleccionats en 53 institucions diferents d'EUA i Canadà. Després d'un seguiment de 3,7 anys, la supervivència mitjana dels que van ser 'tractats' amb el cartílag fou de 14,4 mesos enfront dels 15,6 mesos de els participants que van rebre un placebo (substància inactiva).
"Ara, quan els pacients acudeixin al seu oncòleg i li pregunten sobre les propietats d'aquest compost", ha assenyalat el doctor Charles Lu, coordinador de la investigació, "aquests podran dir-los que els únics treballs que s'han portat a terme han donat resultats negatius".

Lli i ginseng

Diferents són les conclusions que poden extraure's d'altres assaigs clínics presentats en aquest mateix fòrum amb altres productes, com el ginseng o les llavors de lli. En una investigació amb 282 pacients avaluats durant vuit setmanes, el ginseng va ser capaç de reduir un 25% els nivells de fatiga quan es va administrar en dosi de 1.000 i 2.000 mg; enfront del 10% dels que van rebre només 750 mg o una substància placebo.
Tot i que aquests resultats preliminars són "prometedors", la responsable de l'assaig, Debra Barton, de la Clínica Maig, admet que són massa preliminars per a establir cap recomanació al respecte. Un dels principals problemes, assenyala, és que no tots els compostos disponibles en el mercat són uniformes, i hi ha grans diferències d'uns preparats a altres. El següent pas, ha anunciat, serà avaluar diferents tipus de ginseng [existeixen més d'11 espècies de plantes d’aquest gènere] per a poder donar als pacients conclusions més precises.
Quelcom semblant ha assenyalat Wendy Demark-Wahnefried, de la Universitat de Duke (EUA), al parlar de les llavors de lli, un producte conegut des de l'Edat Mitjana i rica en àcids grassos omega 3. Aquestes han estat avaluades en un assaig en fase II amb 161 barons amb càncer de pròstata, i els resultats mostren que són capaços de reduir la proliferació cel·lular (és a dir, el ritme a què es divideixen les cèl·lules malignes). Si el ritme de divisió en el grup control era de 3,23, aquesta xifra va descendir a 1,66 en els que van prendre les llavors i a 1,5 si estes es combinaven amb una dieta baixa en greixos.
"Sabem que molts dels nostres pacients consumeixen una gran varietat de suplements dietètics", admetia Demark, "però aquest és només un primer estudi sobre les llavors de lli. Necessitem replicar aquests resultats abans de poder establir cap indicació per als pacients".
Com concloïa el doctor Cheson en la roda de premsa oficial de presentació dels resultats, no cal oblidar que molts dels compostos que actualment s'utilitzen com quimioteràpics procedeixen de productes naturals. "Una vegada que tenim la idea que una cosa pot tenir algun benefici per als pacients", ha afegit, "el que tenim que fer és sotmetre-ho a un assaig clínic rigorós. No sols per a comprovar si funciona, sinó per a assegurar-nos que no és perjudicial".

Maria Valerio. Diari espanyol 'El Mundo' (Títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?