<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de juny 09, 2007

El creacionisme en clau turca

Es dóna a conèixer l'autor del ridícul 'Atles de la creació'

El febrer passat, diversos professors de la Universitat de Barcelona (UB) van rebre un luxós volum de més de 700 pàgines i cinc quilos titulat ‘Atles de la creació’. No foren els primers, puix abans, diverses universitats europees havien estat objecte d'idèntics misteriosos enviaments i d'altres llibres contraris a la teoria de l'evolució i firmats amb pseudònim de Harun Iahja. L’obra, que té certa gràcia visual, és un compendi de ximpleries i pensament màgic, com tot el que hi ha darrera del creacionisme.
"Senyors, l'evolució no existeix. Si hagués existit estaria escrit a l'Alcorà, la Bíblia i la Torà". Això és el que diu Adnan Oktar l’autor del lliibre. Divendres va donar la cara en una roda de premsa celebrada en un luxós iot de ruta pel Bòsfor.
Oktar va començar a escriure a la dècada dels 80, quan van arribar a Turquia els primers llibres dels creacionistes nord-americans. Igual que els seus afins americans, considera que el món va ser creat per Déu en sis dies i que les troballes de fòssils datats fa milers d'anys de criatures existents actualment proven que la idea de l’evolució és ridícula.
La fixació amb el darwinisme de l'autor prové de la seva pròpia frustració per entendre la teoria: "El darwinisme és una idea elitista, és tan difícil que sols els científics poden entendre-la, i això significa que és una manipulació", afirma Oktar, que va cursar Art i Filosofia, encara que no va acabar els estudis i no té formació científica. Però això no ha estat un obstacle per escriure llibres. "Per entendre que no existeix l'evolució no cal formació acadèmica", justifica. I afegeix: "El que no té base científica és el darwinisme".
Adnan Oktar, que ha passat dues vegades per la presó i una pel sanatori mental, ha aconseguit atraure, gràcies a la seva oratòria, un nodrit grup de seguidors al voltant de diverses fundacions. No obstant, no es tracta d'un orde religiós com les típiques tarikat musulmanes. Malgrat que Oktar actua com a predicador de l'islam, no es veuen dones amb vel al seu voltant i els seus seguidors són, majoritàriament, joves de famílies riques d'Istanbul que són la seva font de finançament. L'estricta normativa turca sobre les fundacions religioses estudia escrupulosament els fons d'aquestes associacions, i per això els diners han de procedir de les donacions privades dels seus seguidors. Alguns mitjans turcs denuncien que Oktar rep diners del potent Institute for Creation Research dels creacionistes dels EUA, cosa que ell desmenteix.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?