<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de maig 15, 2007

Xinesos ateus, però igual de supersticiosos

Una enquesta oficial assenyala, que més de la meitat del funcionaris xinesos de baix nivell tenen creences supersticioses.
El 28% considera que el la cara determina el caràcter i la planeta, el 18,5% creu en la interpretacions dels somnis, el 13% en la astrologia...


Quan una Administració recorre a les enquestes per a conèixer-se a si mateixa, pot trobar-se amb sorpreses. Podria ser una màxima de Confuci, però és el que li ha passat a l'Escola Nacional d'Administració de Xina, un dels organismes l'objectiu dels quals és educar als funcionaris. Va encarregar un estudi sobre el nivell cultural dels funcionaris xinesos en els diferents districtes, i s'ha trobat amb un bon desengany.
Entre setembre i desembre de l'any passat van ser enquestats 900 funcionaris de baix nivell en disset províncies i municipis, inclosos els de la proletària Xongqing i la sofisticada Xangai, i el resultat va ser que més de la meitat té "creences supersticioses", va informar el divendres la agència Xina News Service.
La fisiognòmia se’n porta el primer premi. És la tècnica que porta fins a les seves últimes conseqüències el popular dit que afirma que la cara és l'espill de l'ànima i dedueix el comportament de les persones, com qui diu, pel seu rostre.
Segons alguns intèrprets d'aquest art adivinatòria, és estrany, per exemple, que un guerxo no sigui buscabregues, envejós i mentider, i és freqüent que una persona de cabells gruixuts i curts sigui més feliç del que mereix. Tot això i molt més, es dedueix per la cara. Doncs bé, un 28,3% dels funcionaris xinesos de baix nivell sondejats creu en això, bé "amb fermesa", bé "en certes circumstàncies".
La interpretació dels somnis del llibre de Zhou Gong és una altra font de creences. És un almanac tradicional que inclou set categories de somnis favorables i desfavorables. Somiar amb sols o amb llunes creixents és bona cosa, perquè segurament la família prosperarà, en canvi, si se somia que l'esposa està embarassada significa que ella té un embolic. Si el que somia que té un embolic amb una altra dona és el propi somiador, vol dir que perdrà diners... Segons el almanac, matar animals és una cosa subtil; si les víctimes són porcs, pollastres o ànecs, és auguri de bona sort, en canvi matar una cabra indica perill i és problemàtic. Un 18,5% dels enquestats declara creure en la interpretació dels somnis. Un altre 13,7% creu en l'astrologia, i un 6% en l'endevinació a través del I Quing (I Jing), el Llibre de les Mutacions, un text endevinatori amb més de tres mil anys de tradició en Xina.
Segons l'informe, més de la meitat dels funcionaris (d'aquest nivell), un 54%, temen desastres vaticinats per alguna d'eixes tècniques. "És preocupant", assenyala un dels investigadors vinculats al projecte, citat per un diari d'Hong Kong. "No esperàvem que les xifres fossin tan inflades", en un col·lectiu en què la majoria dels seus membres pertany al Partit Comunista i són ateus, observa.
Així les coses, la notícia publicada el dilluns pel diari Ming Bao sobre les gestes d'un grup de jutges de Xenzhen, la ciutat més moderna xinesa, sona a pura ortodòxia. Els magistrats van contractar a un mestre de feng shui perquè analitzés l'edifici del seu jutjat. L'home va trobar "tres mals". Per l'est, l'edifici tenia davant una xemeneia d’una fàbrica, per l'oest calia col·locar un lleó de pedra per a conjurar les ombres.En tercer lloc va caldre modificar una escala veïna perquè tenia onze escalons (molt mal auguri). Els magistrats es van posar a modificar el seu edifici sense reparar en despeses... i han estat detinguts per malversació de fons.

Rafael Poch. "La Vanguardia" (Títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?