<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de maig 30, 2007

Pluges amb sorpresa. Han caigut fins i tot peixos i granotes

La setmana passada va ploure fang a moltes zones d'Espanya o, com diuen al sud de València, pluja de sang, per la seva coloració rogenca. L'anomenada pluja de sang és la que apareix més sovint al llarg de la història. Hi ha escrits de l'any 989 en què es comenta que aquest tipus de precipitació va caure durant tres dies i tres nits a Venècia. El 1551 Lisboa també va quedar tenyida de vermell per una d'aquestes pluges. El juny de 1565 aquesta precipitació rogenca va arribar a afectar el sud d'Anglaterra. La gent relacionava aquest fenomen amb l'arribada de desgràcies imminents, però a finals del segle XIX es va saber que l'origen eren les tempestes de sorra del nord de l'Àfrica.
Les pluges de peixos, granotes i gripaus també són un fenomen natural provocat pel pas de remolins o trombes que aspiren l'aigua i els insectes que troben i els llancen a quilòmetres de distància. Han caigut fins i tot recoberts de gel a l'haver arribat a cotes elevades del núvol tempestuós. El 1892, a Birmingham, van ploure gripaus blancs, i a Buenos Aires, el 1952, van caure milers de granotes congelades. El 1896, Essen (Alemanya) va quedar afectada per una pluja de carpes congelades. A Maryland, el juliol de 1969, van caure centenars d'ànecs morts després d'una tempesta molt violenta.
A Espanya, a Frías de Albarracín (Terol), el 1988, durant una tempesta van caure també milers de granotes, que van estar deambulant diversos dies. I el 20 de maig de l'any passat també va caure un xàfec de granotes a Elgoibar (País Basc
).

Alfred Rodríguez Picó. El Periódico


This page is powered by Blogger. Isn't yours?