<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de maig 15, 2007

El diari de Barcelona "La Vanguardia" es fa ressò de pràctiques esotèriques a Catalunya per a fer vi


Encara que encara incipient, l'agricultura biodinàmica, l'art de fer créixer les plantes amb ajuda de l'astrologia, està guanyant adeptes en la vitivinicultura catalana, tot i mantenir pràctiques que molts creuen molt a prop de l'esoterisme.

Els que creuen en la biodinàmica creuen que el zodíac afecta a la viticultura i, per tant, als vins que s'obtenen.
La biodinàmica va ser preconitzada en 1924 per l'austríac Rudolf Steiner en la seva antroposofia, doctrina que advoca per una explotació de la naturalesa integrada en el cosmos i sotmesa a la influència dels planetes.
Pràctiques com la reducció d'insectes a cendres o soterrar al setembre en la vinya una banya de vaca sense cartílag i farcit de fem que ha de ser desenterrat a l'abril (amb l'objectiu d'aportar bacteris naturals i dinamitzar la terra) han portat que s’alcessin veus criticant la validesa científica de part dels arguments defensats per la biodinàmica i altres que, directament, han qualificant aquests corrent com "el vudú de la viticultura".
Els vins biodinàmics compten a França amb un destacat prestigi gràcies al treball de Nicolas Joly, que elabora Clos de la Coulée de Serrant. A Espanya, elaboradors com Álvaro Palacios o Telmo Rodríguez aposten per la biodinàmica i comercialitzen vins amb noms tan explícits com el 7 Llunes, del burgalés Campos Góticos (Ribera del Duero), o els de la línia Al Compás de la Luna, de Bodegas Dionisos de Valdepenyas. A Catalunya, des del Priorat fins a l'Empordà, cada vegada més elaboradors s'estan pujant al carro de la biodinàmica.
Al Priorat elaboradors com René Barbier, Álvaro Palacios o Daphne Glorian s'han unit per a aconseguir una biodinàmica autòctona, adaptada a les seves realitats.
El seu projecte, que coordina el Departament d´Agricultura de la Generalitat i que abraça 100 hectàrees, persegueix "recuperar la biodiversitat". I també el conseller delegat dels cellers Pinord de Vilafranca, Joan Josep Tetas, s’ha sumat a la cosmogonia biodinàmica oficial, la regulada internacionalment amb els segells Demeter i Bio Suisse, en el seu celler del Priorat.

Ramon Francàs. "LA Vanguardia" (Títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?