<$BlogRSDUrl$>

dilluns, de maig 07, 2007

Continua la creuada contra la ciència i a favor de guaridors i fetillers:

Un nou article de El Periódico de Catalunya


El dolor crònic, fort i persistent, que no s'atenua amb analgèsics ni opiacis, resulta especialment cruel si qui el pateix és un nen de 5 o 10 anys. Un anestesiòleg de l'hospital infantil de Sant Joan de Déu, d'Esplugues, aplica en aquests casos les diminutes agulles de l'acupuntura, unes punxades estratègicament apuntades amb què en tres anys ha tractat uns 80 nens de 5 a 15 anys en situació greu.
El bon resultat de l'experiència, sense precedent en un hospital infantil espanyol, ja no està en discussió, relata el doctor Luis Càncer Villacampa, l'anestesiòleg acupuntor. "Algunes criatures han pogut reduir fins a un 50% els fàrmacs calmants i en altres casos s'han eliminat completament perquè el símptoma dolorós ha desaparegut", assegura Càncer, membre de la secció d'acupuntors del Col·legi de Metges de Barcelona, on es va formar.
Les criatures que ha tractat aquest doctor patien, en molts casos, el dolor intens i indefinit d'un membre fantasma, un braç o una cama absents, amputats gairebé sempre a causa d'un càncer que, malgrat que ja no està unit al cos, fa un mal profund i constant. "És un fenomen que encara no té explicació", diu el metge.

Casos desesperats
En altres casos, els infants patien neuràlgies greus o traumatismes importants. En definitiva, sentien dolor fort i sense remissió pel qual eren profusament tractats i del qual no milloraven. "Al principi, m'arribaven els casos més desesperats, aquells en què el dolor no remet amb res, malalts amb qui ja no saps què fer", confessa l'acupuntor.
L'acupuntura tradicional, d'origen xinès, no tracta el cos humà a partir d'uns sistemes (el digestiu, el pulmonar, etcètera) com ho fa la medicina occidental, sinó que entén l'organisme com un nucli físic sobre el qual circulen uns meridians invisibles d'energia que el mantenen viu i sa.
La malaltia sorgeix, segons aquesta medicina oriental, quan en algun punt d'aquests meridians invisibles sorgeix un bloqueig que estanca l'energia. Si les agulles punxen el punt bloquejat, l'energia torna a circular i la malaltia s'elimina, diuen els principis d'aquesta tècnica.
El doctor Càncer ha fet un pas més enllà de la teoria xinesa. Assegura que estudis científics occidentals han demostrat que les agulles de l'acupuntura, aplicades sobre uns punts de subtil localització pròxims a l'òrgan que fa mal, poden establir contacte amb els centres cerebrals que regulen l'alliberament de les endorfines. Aquestes substàncies naturals actuen com la morfina sintètica, tenen capacitat analgèsica natural i calmen el dolor de l'òrgan de referència, el que es punxa.

Ben fet, no fa mal
L'efecte dels seus tractaments, que aplica en sessions de 30 minuts, es percep a penes 24 hores després de la primera sessió, relata Càncer. No és senzill punxar un nen, però, en set o vuit punts simultàniament i demanar-li que s'estigui quiet. L'anestesiòleg ho aconsegueix, diu, per dues raons: "El primer dia, els nens no veuen les agulles perquè els enganyem amb trucs i distraccions. En la resta de sessions ja no hi ha problema, perquè el malalt sap que no li farà mal: si el punt que s'ha de punxar està ben triat, l'agulla no es nota".
Ni la direcció de l'hospital, ni els pares dels nens malalts, ni els companys del doctor han posat inconvenients que aquest anestesiòleg introdueixi una tècnica que és desconeguda per una majoria de metges. "Als incrèduls només els demano que provin una sessió d'acupuntura quan els faci mal alguna cosa --comenta el metge--. No pretenc suplir els medicaments, sinó integrar aquesta tècnica en els recursos que existeixen per tractar el dolor".

Àngels Gallardo, El Periódico, (Títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?