<$BlogRSDUrl$>

dimarts, d’abril 24, 2007

Un llibre recull 42 llegendes de Girona i comarques

Girona tindrà en breu un nou llibre sobre llegendes. La Fundació 60 està enllestint la publicació «42 històries màgiques. Llegendes de Girona». Es tracta d´un llibre que es podrà trobar a les principals llibreries de Girona a partir de demà passat i que fa un repàs a aquelles històries que al llarg del temps han anat perdurant entre els gironins.
La gran majoria de llegendes fa referència a la ciutat de Girona. S´hi pot trobar la majordoma de sant Narcís, Gerió, la petjada de sant Narcís, les catacumbes, Carlemany, drac sota el temple, Ermessenda de Carcassona, el falcó d´en Cap d´Estopes, el cul de la lleona, el carrer del Llop, la sirena de Galligans, els jueus a Girona, les mosques de Sant Narcís, les pomes, sant Feliu i el lladre de la col·legiata, el Tarlà, la bruixa de la Catedral, el vampir de la Rambla, el porc de Sant Antoni, vida i miracles de sant Feliu, la campana Beneta, Sant Narcís i el francès emmetzinador, la font d´en Pericot, el cotó miraculós, l´oli de la llàntia, de les lluminàries, la pedra miraculosa, el simbolisme de santa Caterina, el flequer del Mercadal i la Cocollona. Hi ha catorze històries de la figura de Sant Narcís.
Les restants estan relacionades amb les comarques gironines: l´Estany de Sils, les bruixes de Llers, Sant Maurici i la mala vella de Caldes, Guifré el Pilós, La núvia de can Biel d´Anglès, l´Estany de Banyoles, el bruel de Castelló, la reconversió d´Afra, el pont del diable, el bou d'or, la font dels enamorats i el fill del Castell de Santa Coloma de Farners. Totes les llegendes tenen un petit mapa de localització.
Totes les llegendes les ha escrit la periodista i antropòloga Nuri Ros i Rue, i cada una de les històries està acompanyada d´una de les quaranta-dues imatges dels relleus en marbre realitzats per l´escultor Gerard Roca i Ayats que apareixeran en l´hotel Llegendes de Girona, al Pou Rodó, que preveu obrir l´octubre d´aquest any. L´obra sortirà al mercat en multitud de llengües (anglès, francès, alemany, italià, àrab, xinès, japonès). En català i castellà es vendrà per vint euros. La portada del llibre fa referència a una de les llegendes: la petjada de Sant Narcís.
L´obra vol esdevenir pràcticament una guia de la ciutat, una manera de recórrer els carrers de Girona seguint cada una de les llegendes. Al final de la publicació hi ha un mapa on hi ha senyalitzades cada una de les llegendes localitzades a la capital i també hi ha un mapa provincial on apareixen les dotze restants. Les llegendes es complementen amb noranta fotografies que serveixen per localitzar l´entorn on hauria esdevingut la llegenda.
La publicació, que sortirà amb una tirada, de moment, de 3.500 llibres (1.600 en català, 900 en anglès, 400 en castellà i 300 en francès i en alemany), inclou escrits de personatges de renom com ara el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; l´alcaldessa de Girona, Anna Pagans; el president del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Ramon Ramos; la rectora de la UdG, Anna Maria Geli; el director de Caixa Girona, Arcadi Calzada; el subdelegat del govern, Francesc Francisco-Busquets; el delegat de la Generalitat, Jordi Martinoy; el president de la Diputació, Carles Pàramo; el cronista oficial de la ciutat de Girona, Enric Mirambell, o l´arqueòleg Eudald Carbonell. El pròleg ha anat a cura del president del col·legi d'arquitectes, Josep Riera.

Tapi Carreras, Diari de Girona


This page is powered by Blogger. Isn't yours?