<$BlogRSDUrl$>

diumenge, d’abril 29, 2007

La bestiesa del 'Feng shui', a BioCultura

Aquest article del diari Avui cau en el parany de la credulitat

"Una vegada va venir una senyora amb les seves dues filles perquè estaven deprimides. Quan vam anar a casa seva a tot arreu hi havia imatges de dones soles i dones tristes i melancòliques. Tots els colors de la casa eren grisos i marrons. A la casa no hi entrava la llum, estava molt tancada. Vam veure que el pes de la vivenda els afectava directament l'ànim. Nosaltres els vam aconsellar que traguessin tots els quadres, fotografies i figures de dones soles, que pintessin de nou les parets i que hi posessin colors alegres, perquè els entressin l'energia de la primavera, el sol, els colors càlids. La mare, a més, dormia malament i nosaltres vam descobrir que era perquè sota el seu llit hi passava un corrent d'aigua subterrani. I li vam fer canviar la posició del llit. Un cop fets els canvis, la mare i les filles van millorar ràpidament. Fins i tot van començar a vestir-se diferent. Van quedar molt contentes". En Silvestre Pérez Pérez i la Natividad Pérez Domingo són especialistes i estudiosos de feng shui tradicional i, des de la seva escola Feng Shui Natural, es dediquen a l'assessorament de particulars i empreses. Com diuen ells per simplificar: "Som una espècie de metges de les cases".
Autors del best seller Feng shui para todos, aquest any són uns dels protagonistes de la fira BioCultura (Palau Sant Jordi, del 4 al 7 de maig), on impartiran una conferència. "El feng shui és una barreja d'art i ciència", expliquen. El que intentaran fer arribar al gran públic interessat en aquesta ciència xinesa mil·lenària és la idea que una casa, un espai, és una entitat viva que afecta directament les persones que hi viuen o hi treballen, que s'hi estan. "Una casa és el que és depenent del moment en què va ser creada, de com va ser creada, d'on va ser creada, de la seva orientació magnètica", explica en Silvestre. "Per tot això -puntualitza la Natividad-, hi ha cases que tenen una energia que afavoreix les discussions o el mal humor, o altres que atreuen més les depressions o les malalties". "Els mestres xinesos diuen que la casa té una influència d'un 30% sobre la vida de les persones. Per això l'hem de conèixer i viure-la adequadament", expliquen.
El feng shui dóna molta importància a l'ordre, a l'harmonia, és contrari a tenir objectes innecessaris i, en el fons, molts dels seus preceptes són pur sentit comú: "Si un nen és hiperactiu o molt nerviós no li hem de posar colors vermells, grocs ni taronges forts a l'habitació. Ni la tele, ni mobles amb cantonades agressives. Convé posar-hi colors pastels, que els mobles tinguin formes arrodonides, que no hi hagi objectes agressius", explica el Silvestre Pérez.

Vent i aigua
El significat literal de les paraules xineses feng shui és vent i aigua: per un cantó els corrents vitals de l'aire i per un altre l'aigua com a fluid catalitzador i font de vida. El feng shui observa la naturalesa i la seva repercussió energètica sobre el nostre entorn i la nostra vida. La seva base descansa sobre els conceptes del txi (l'energia), i els seus pols (el yin i el yang, la lluna i el sol, l'energia femenina i l'energia masculina: els oposats que s'han d'equilibrar). En la base del feng shui hi ha l'assoliment de l'harmonia dels cinc elements de la terra, el respecte envers la natura i l'equilibri entre les seves forces.
Una persona que creu en el feng shui és l'Antonio Sánchez, gerent de l'empresa Construccions Deco. L'Antonio, que ja havia provat l'experiència a casa seva, es va posar en contacte amb en Silvestre i la Natividad quan l'empresa, després de molts anys de tenir l'oficina en un àtic del carrer Galileu, va decidir canviar d'ubicació i traslladar-se a un entresòl de la Travessera de les Corts. "Veníem d'un local que, en comparació amb aquest, tenia molta més llum però se'ns havia quedat petit. Ara, gràcies al feng shui i als decoradors, no sembla que hi hagi poca llum. Ens hi sentim molt còmodes". L'Antonio Sánchez explica que ell confia en el feng shui perquè, entre d'altres coses, "té molt de sentit comú".
"Volíem que el despatx reflectís que aquesta és una empresa amb més de 40 anys d'història que té una perspectiva de, com a mínim, 40 anys més, és a dir, una barreja de tradició i innovació. Volíem que fos còmode per treballar-hi, agradable i que la gent s'hi sentís a gust", explica l'Antonio. "Per això vam pensar que si organitzàvem l'espai basant-nos en la ciència del feng shui s'aconseguiria una harmonia beneficiosa per a l'empresa i els treballadors, perquè hi hauria una comunió entre l'espai i les persones que hi treballen". En Silvestre i la Natividad hi van anar amb els seus estris de feina: les varetes de radiestèsia per detectar els corrents d'aigua subterranis (que, segons el feng shui, s'han d'evitar) i la brúixola tradicional xinesa o luo pan, per interpretar les energies de la casa. Per fer els despatxos van demanar la data de naixement i la tasca que desenvolupa cada una de les persones que n'havia de tenir un.

Sense objectes superflus
Al final entre ells i els decoradors va quedar una oficina impressionant. Un passadís (que està fet just per on passa un corrent d'aigua subterrani i, per tant, és millor que ningú hi treballi al damunt) separa els despatxos (amb envans de vidre) dels responsables de l'empresa de la gran sala on hi ha les taules de la resta de treballadors. No hi ha objectes superflus, tot està ordenat i els pocs quadres que hi ha no són abstractes. Predominen els colors pastel i al final del passadís hi ha una font (l'aigua és bàsica i, a més, significa riquesa; aquest és un dels punts més importants d'aquesta disciplina). No hi ha papers damunt les taules i tampoc quadres abstractes (no convé en una constructora).
Però la confiança en el feng shui de l'Antonio i la Constructora Deco no acaba aquí. L'empresa també ha contractat els especialistes en feng shui per a una promoció de tres xalets que estan fent a Can Cortés, a Sant Cugat. "De moment ja ens han dit com ha de ser la forma de les parcel·les i com han d'estar orientades les cases. En una segona fase també distribuirem els espais interiors segons les regles del feng shui", explica l'Antonio Sánchez. I recorda que, de moment, els experts ja els han fet canviar la ubicació de les piscines privades. "Nosaltres havíem pensat a posar-les davant la porta principal, però ens van dir que no, que això podria provocar trencaments a la família que hi anés a viure. En fi, que ens han recomanat que les posem davant del menjador i així ho farem".
També va confiar en el feng shui la Carmen. "Tot va començar ara fa uns anys, quan em vaig canviar de casa. De cop ens van començar a passar coses que no ens havien passat mai. Van començar a aparèixer conflictes", explica. Aleshores un dia a la perruqueria, tot fullejant una revista, va veure un reportatge de feng shui que, diu, li va interessar molt, i dies després, al Saló Cosmobelleza, va coincidir amb una conferència que feien en Silvestre i la Natividad. "De seguida em vaig apuntar a fer un dels seus cursos a l'Escola Feng Shui Natural i, engrescada, els vaig dir que m'harmonitzessin la casa", recorda. I detalla: "Vam fer l'estudi de la casa i em van dir el que hi funcionava i el que no. Em van fer canviar coses de lloc, els colors de la casa, i en general van racionalitzar l'espai. El resultat és que les coses van començar a canviar a casa meva. De mica en mica la tensió va anar baixant".

Roba ecològica
Feng shui a part (a banda d'en Silvestre i la Natividad, el diumenge 6 a les 11.00 h fan una conferència la Loli Curto, especialista en dietètica oriental i salut natural, i en William Spear, un gran mestre americà de feng shui), en el BioCultura d'aquest any, que ja és la catorzena edició, s'hi poden trobar un total de 650 expositors, entre els quals hi ha gran part de les empreses que es dediquen al comerç just (per alguna cosa aquesta és la Fira de les Alternatives i el Consum Responsable).
Entre aquests hi ha diversos especialitzats en roba ecològica. El dissabte 5 de març, per exemple, l'empresa madrilenya Bio-Bio (que distribueix els productes de la firma francesa Ideo) munta una desfilada per presentar la seva col·lecció Estiu 2007. "Molta gent es pensa que la roba ecològica només és la de tipus ètnic. I no, també és roba esportiva i de prêt-à-porter", explica Manuel Follana, un dels responsables.
Alternativa 3 és una altra cooperativa de comerç just, en aquest cas de Terrassa, que importa i distribueix sobretot cafè però que també toca altres productes alimentaris, artesania i roba ecològica. "La nostra roba ve directament de les illes Maurici, d'un productor que treballa amb disminuïts físics i psíquics", explica la Gemma Ginat, una de les responsables de la cooperativa, que explicita que els seus productes tenen una doble qualitat: "En ser comerç just es prefinança la compra, es paga el 50% en el moment de l'encàrrec, cosa que permet al productor treballar amb dignitat; a més, el preu que se li paga li permet millorar la seva vida i viure de la seva feina". Per un altre cantó hi ha la qualitat física del producte, en aquest cas, el cotó biològic, "elaborat íntegrament sense la intervenció de cap producte químic".
Tot és natural i convida al respecte del medi ambient a BioCultura, una fira que, tal com està el panorama, és cada cop més necessària.

Mireia Rourera. Avui. (Títols canviats)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?