<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de març 13, 2007

Prohibeixen crear neu en una muntanya sagrada per a algunes tribus dels EUA

San Francisco Els plans per a crear un centre turístic hivernal a Arizona que pretenien usar aigües residuals processades per a fabricar neu en una muntanya sagrada per a diverses tribus natives americanes, violen les lleis de llibertat religiosa, va dir el dilluns un tribunal d'apel·lacions del país.
La decisió sobre l'Arizona Snowbowl va suposar una victòria per a les tribus després d'anys de revessos en la seva lluita per prohibir al complex l'ús d'aigües residuals a la muntanya de propietat federal i situada a 240 quilòmetres al nord de Phoenix.
"És com xafar les sagrades escriptures del cristianisme", va dir el president de la nació Navajo Joe Shirley Jr. en una entrevista telefònica. "És la meva essència, l'essència del que sóc".
La novena instància del circuit d'apel·lacions dels Estats Units va donar la raó als natius al·legant que les aigües residuals haurien d'estar prohibides per la llei de restauració de la llibertat religiosa, que diu que el govern federal no pot "impedir substancialment l'exercici d'una religió a una persona".
"Mantenim que l'autorització del Servei Forestal de la proposta d'expansió de Snowbowl, incloent l'ús d'aigües residuals tractades per a Generar neu artificial, viola la RFRA", va escriure el jutge William Fletcher en nom d'un comitè de tres magistrats.
La sentència recull la importància religiosa de la muntanya per a les tribus dels Navajos, els Hopi, els Hualapai i els Havasupai, però segons la nació Navajo, San Francisco Peaks és sagrada para més de 13 pobles natius americans.
"Crec que està assentant un precedent", va dir Shirley a Reuters. "El jutjat ha dit que els meus drets, els meus drets religiosos, han de ser protegits".
El poble Navajo, que té una població estimada de 300.000 persones an Arizona, Nou Mèxic i Utah, es va unir a altres tribus i grups ecologistes per a apel·lar les anteriors decisions.

Reuters


This page is powered by Blogger. Isn't yours?