<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de març 28, 2007

La medicina exorcista dels sumeris
Els antics sumeris es feien massatges fa ja 4.000 anys. És cert que eixes fregues curatives documentades en la vella Mesopotàmia ens poden paréixer hui quelcom
excèntriques -encara que potser no molt més que altres massatges que apareixen en els anuncis per paraules-: les practicaven exorcistes vestits de peix que acompanyaven el tractament, molt complet, amb conjurs.
Al final de la sessió, que incloïa l'ús d'olis i en la que els massatges es realitzaven de forma centrífuga, des del tors cap a les extremitats, els massatgistes-sacerdots col·locaven amulets en les monyiques i els turmells del client, per a impedir que les malalties i els dimonis que les causaven entraren de nou en el cos.
Una investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques espanyol, l’experta en temes assiris Bàrbara Bock, ha reconstruit en una investigació eixos tractaments curatius per mitjà de massatges i conjurs.
Ho ha fet a través de l'estudi de llistons d'argila conservades en distints museus com el British Museum o el Vorderasiastiches de Berlín.
Els textos cuneïformes relatius a la pràctica que ha analitzat Bock, alguns inèdits, procedixen de biblioteques i arxius de les grans ciutats mesopotàmiques, com a Babilònia, Ur o Nínive.
La principal font de la investigació ha sigut un llibre d'encantaments en sumeri i acadi compilat per exorcistes, que es titula precisament Mushu'u, (Massatges), i que conté 50 conjurs que acompanyaven el tractament.
L'estudi mostra per a la història de la medicina eixes pràctiques sanadores i mostra de quina manera s'imbricava el seu ús amb l'activitat sacerdotal i les creences religioses. "És una situació semblant a la d'Egipte, amb observació de les malalties i el seu tractament amb mètodes tant medicinals com màgics", assenyala Bock. "Creien que moltes malalties estaven causades per dimonis i el tractament cobria estos dos aspectes, el físic i l'espiritual. Atés que la teràpia tenia un indubtable costat psicològic -l'ús curatiu de la paraula, com diria Lain Entralgo-, no estava tan lluny de la medicina actual, que es preocupa pel benestar emocional del pacient".
Però seria quelcom desconcertant per a nosaltres que els practicants no portaren bata sinó un disfressa amb escates pròpia de Lovecraft. "Representaven ritualment a Ea, el déu de l'aigua, la saviesa, la màgia i la creació -l'Enki sumeri-, que té el seu món en l'oceà subterrani i apareix com un peix", explica Bock, que reconeix que l'aspecte d'eixos exorcistes massatgistes és "curiós".
La tècnica dels massatges, apunta la investigadora, era semblant a l'actual en la forma de tocar el cos i treballar els músculs. "S'assemblava a l'enèrgic massatge suec, però al revés que en eix, que va cap al cor, se feia un massatge des del cos cap a les extremitats, per a expulsar el dimoni".
El massatge sumeri s'utilitzava terapèuticament per a alleujar migranyes, combatre l'esgotament o remeiar paràlisi d'algun membre. Mentres l'efectuava, el massatgista-exorcista mesopotàmic recitava un conjur: "Ix d'ací, /com l'orina que de l'entrecuixa goteja,/ com l'eructe que la gola expel·lix...!".
Funcionava la medicina sumèria? "Bé, en alguns casos sí, tractaven les ferides amb mel, per exemple. Hi ha en els textos, que inclouen diagnòstics i receptes, capellans reeixides, i sabien si una malaltia era tractable o no.
Un manual establix amb relació a uns símptomes: 'el metge no ha de tractar el pacient, morirà de totes maneres".
Basat en un text de www.elpais.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?