<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de març 17, 2007

La ciutat sagrada de Dwarka es submergirà per setena vegada a causa de la desídia de l’Índia mentre la comunitat internacional es renta les mans

Restes d'una ciutat de 2600 anys romanen enfonsats per la falta d'atenció de les autoritats

La mil·lenària ciutat submergida de Dwarka, que segons la religió hindú és el lloc on viu el déu Krishna i que es va enfonsar sis vegades en les aigües de l'oceà Índic per a tornar a la superfície altres tantes, ha tornat a submergir-se en l'oblit una vegada més, aquesta vegada per negligència de les autoritats.
Conten els 'vedes', els texts sagrats dels hindús, que enfront de les costes de Gujarat, a l'oest de l'Índia, va existir una vegada una ciutat imponent on va viure el mateix déu Krishna i les muralles del qual protegien als seus habitants de tot enemic.
El 1994, el professor Shikaripura Ranganatha Rao, un arqueòleg que treballa per al Departament d'Arqueologia de l'Índia (AIXÍ) des de fa 32 anys recuperant el patrimoni històric nacional, va descobrir les restes submarines d'una muralla de pedra de 560 metres de llarg i que, segons es va comprovar, datava del segle XVI a.C.
No obstant, la desídia del Govern regional, que va prometre l'ajuda econòmica necessària per a completar les excavacions, unit al conflicte de competències sobre a qui correspon dirigir les operacions, si el Departament d'Arqueologia o l'Institut d'Oceanografia, han fet que es paralitzen les excavacions.
"La sorra del fons del mar ha cobert de nou la ciutat submergida", va declarar a l'agència PTI un octogenari Rao; "hem treballat de valent 14 anys seguits per a trobar la ciutat de Dwarka i després vam excavar fins a trobar les restes; va ser una tasca ingent", va afegir.
En recordar que el 1982 l'equip d'arqueòlegs que dirigia va haver d'enfrontar-se a nombroses dificultats, com la impossibilitat de comptar amb equips de busseig, el professor Rao se sorprèn que, tot i el valor dels jaciments, entre els que es troben peces de ceràmica de fa 3.500 anys, tot hagi caigut en l'oblit.
Fins al descobriment de Rao, Dwarka era considerat un lloc mitològic, perquè encara que la ciutat apareix esmentada en els principals texts sagrats de l'hinduisme mai s'havia trobat cap evidència Que provés la seva existència.
La importància d'aquest jaciment per a l'hinduisme es veu subratllada pel fet que Dwarka, el nom de la qual deriva de la Paraula urdu 'dwar' (porta), és un dels quatre punts sagrats de pelegrinatge que existeixen.
A pocs quilòmetres del lloc on han sigut trobats les restes de la ciutat submergida es va fundar una xicoteta localitat, batejada també com Dwarka, que avui és una ciutat costanera que compta amb uns 30.000 habitants i multitud de temples.
El Govern de Gujarat, presidit per Narendra Modi, d'ideologia fonamentalista hindú i que s'ha declarat repetidament partidari d'una Índia "lliure de musulmans", ha negat ajuda econòmica al projecte de Rao, deixant passar així l'oportunitat de recuperar una peça fonamental de la història índia.
En una entrevista concedida al diari 'The Hindú', el professor Rao es queixava de la negativa del Govern indi a acceptar finançament estranger per a continuar les investigacions, perquè la proximitat de la frontera amb Pakistan, tradicional enemic de l'Índia, fa d'aquesta una zona "sensible" políticament.
Durant la guerra Indo-paquistanesa de 1965, l'Armada de Pakistan va enviar un canoner per a atacar la "nova" Dwarka costanera, i encara que l'acció no va provocar cap víctima, la tripulació del vaixell de Guerra va ser condecorada per la seva "victòria moral" sobre l'enemic.
Segons els texts sagrats hindús Dwarka va ser sepultada per les aigües sis vegades, víctima de sismes submarins i tifons, però el favor diví va fer que sempre renasqués i continués sent la llar de Krishna. Avui en dia, la desídia i la desconfiança estan sepultant novament unes restes arqueològiques la importància de les quals està fora de tot dubte.

EFE (Títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?