<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de febrer 28, 2007


El Periódico de Catalunya insisteix en la llegenda urbana dels signes dels lladres

L'¡origen sembla que són fets esporàdics i, sobretot, captaires del passat

Quan els gossos lladren alguna cosa senten. Fa molts anys que se senten històries sobre els símbols que alguns lladres marquen a les portes de les cases per aportar informació sobre els habitants. No són pocs els que asseguren que aquest particular alfabet no és més que una llegenda urbana, però fa dos anys la policia local de Moià (Bages) va editar i va repartir entre els 5.000 habitants de la població un tríptic amb 20 pictogrames trobats en cases que van desxifrar agents municipals de diverses policies de la comarca del Bages. Els signes han reaparegut, aquesta vegada a Manresa, i a Moià la policia reeditarà el fullet.
Un agent de la policia municipal va descobrir fa poques setmanes una estrella de David de poc més d'un centímetre gravada a la porta del bloc 16 del barri de la Font dels Capellans de Manresa. Al cap de pocs dies, es van denunciar set robatoris.
"Estem intercanviant informació amb altres policies municipals de la comarca del Bages per actualitzar el catàleg de símbols", va explicar l'agent Antonio Arenas, coordinador de la iniciativa.
Els símbols localitzats per aquestes policies municipals van ser gravats amb un punxó o dibuixats amb bolígraf o guix. Van aparèixer als marcs de la porta, a poc més d'un metre de distància de terra o a les tanques de les cases de les urbanitzacions. Els signes són dispars i fins i tot rocambolescos. Recopilen informació necessària abans d'entrar a robar en una casa i, teòricament, el dibuixen els membres de la banda que tenen la funció de vigilar amb atenció l'objectiu.
Aquests agents van desxifrar des de símbols que alerten de la presència d'un gos gran fins al millor horari per entrar a robar --a la tarda, a la nit o al matí--, i fins i tot un --un cercle amb una línia al centre-- que aconsella "no insistir-hi".
Aquests codis secrets particulars de lladres fa anys que circulen per la xarxa i fins i tot hi ha fòrums d'internet on alguns intenten trobar l'origen de la presumpta llegenda urbana, mentre que d'altres defensen la seva veracitat i aporten fotografies dels codis trobats a les seves cases. La veritat és que entre els consells d'autoprotecció que ofereixen moltes asseguradores de pisos hi ha el d'"avisar la policia si troba algun símbol sospitós a la porta de casa seva". El mateix consell apareix en algun manual de protecció editat a l'estiu pel Cos Nacional de la Policia (CNP) per evitar els robatoris en vivendes.

'Acollidor si es parla de déu' Amb diferents traços, dibuixos i significats, un altre manual de signes dels lladres de cases s'ha publicat recentment al Perú, a Colòmbia, a Mèxic i a l'Argentina. Curiosament, allà, els diccionaris difosos pels mitjans de comunicació local incorporen els mateixos dibuixos, cosa que fa reflexionar sobre la globalització dels assaltadors de domicilis. El seu manual inclou autèntiques perles, com un cercle aixafat que significa "bona acollida si es parla de Déu". Un altre dels símbols curiosos a Llatinoamèrica és el cercle gruixut que alerta que en aquella casa o aquell pis hi viu un policia.
A Mèxic, va ser la mateixa unitat d’intel·ligència de la Policia Nacional la que va elaborar recentment el seu propi catàleg i va comprovar que les marques apareixien a l'entrada d'algunes residències d'adinerats barris de la capital com Miraflores. Alertats, els lladres pinten ara sota l'estora.

Mayka Navarro, El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?