<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de febrer 20, 2007

Una recerca que associa zodíac i malalties exemplifica els riscs dels estudis científics mal fets

Hi ha un risc a basar les decisions científiques en resultats d'un estudi, d'ací la importància de provar i reproduir els resultats no esperats en posteriors estudis

Un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciències Avaluatives Clíniques de Toronto (Canadà) sobre les associacions entre zodíac i malalties ha servit els seus autors per a cridar l'atenció sobre les conclusions, a vegades errònies i fruit de la casualitat estadística, que aconsegueixen algunes investigacions científiques. Els autors van presentar el seu treball i conclusions durant la reunió anual de l'Associació americana per l'avanç de la Ciència (AAAS) que se celebra aquests dies a San Francisco.
Els investigadors van realitzar una enquesta de visites hospitalàries en Ontari que mostra que cada un dels dotze signes del zodíac està associat amb almenys dos trastorns mèdics. Així, les persones nascudes sota cada signe zodiacal tindrien un major risc de patir aquests trastorns en comparació amb les persones d'altres signes.
Els resultats de l'estudi, en el que es van utilitzar dades de 10 milions de residents d'Ontari l'any 2000, indiquen per exemple que en comparació amb les persones nascudes sota altres signes del zodíac, els Virgo tenen un major risc de patir vòmits durant l'embaràs, els Peixos de patir insuficiència cardíaca i els Balança fracturar-se la pelvis.
Segons Peter Austin, autor principal de l'estudi, "reemplaces signes astrològics amb altres característiques com a gènere o edat i la teua ment immediatament comença a formar explicacions per a les associacions observades". Austin assenyala que llavors van saltar a les conclusions, construint raons que explicaren els resultats observats.
"Realitzem aquest estudi per A provar un aspecte més ampli, que com Més observem els patrons, més probable és que els descobrim, en particular quan no es comença amb una qüestió en concret".
Els investigadors van descobrir que fins i tot encara que cada signe del zodíac tenia els seus propis trastorns, els resultats inicials no eren reproduïbles Quan van ser avaluats de forma explícita en una segona població.
"Els investigadors s'esforcen a assegurar-se que els seus estudis clínics es realitzen de forma exacta, però algunes vegades es poden obtenir resultats erronis simplement per casualitat". Les casualitats estadístiques suposen aqueix 5 per cent de les vegades en què els científics conclouran de forma incorrecta que hi ha una associació, quan en realitat tal associació no existeix en la població que estan estudiant, assenyala Austin.
Segons els investigadors, una forma de reduir les possibilitats d'arribar a una conclusió equivocada és provar i reproduir aquests resultats no esperats en posteriors estudis.
"Hi ha un perill a basar les decisions científiques en resultats d'un estudi, en particular si els resultats eren inesperats o l'associació no era la que inicialment decidim examinar", assenyala Austin. "Però quan diversos estudis arriben a conclusions semblants, es redueix el risc de resultats incorrectes", explica l'investigador.

AZPrensa


This page is powered by Blogger. Isn't yours?