<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de febrer 28, 2007

Sobre el lliure albir i l’explicació de la oui-ja

Es tracta de saber si actuem perquè volem o només ens creiem que actuem perquè volem.

Els proposo un experiment: pensen en un gran ós polar. Intentin-ho amb ganes. Ara, decideixin no pensar en un ós polar. Que segueix el pobre ós estant ací?
El lliure albir ha estat tema recurrent en la filosofia des de la nit dels temps. No obstant, des de fa uns anys és camp d'estudi de les neurociències. En particular, és el treball d'un peculiar psicòleg de Harvard, Dan Wegner, entre les aficions del qual es troba col·leccionar ulleres amb nassos de Groucho Marx. «Solem creure que l'albir, la voluntat, és una força, però és un simple sentiment de control sobre les nostres accions», comenta. El que Wegner planteja és que pensar que ens anem a alçar de la cadira i fer-ho tot seguit no demostra la nostra voluntat De fer-ho, sinó el creure'ns Que ho hem fet per això.
Això ho saben els neuròlegs fa temps. Actuant elèctricament en certes regions del cervell s'aconsegueix moure els braços i cames dels pacients. Tot i que s'els «obliga», ells insisteixen en el fet que tenien intenció de fer-ho. Fins i tot en una cosa tan simple com decidir si polsem o no un botó trobem que la voluntat conscient es troba en compromisos. Quan s'ha fet aquest experiment es troba que, com a mitjana, la gent tarda 0,2 Segons a prémer el botó després d'haver-ho decidit. Però l'electroencefalograma registra un pic d'activitat cerebral 0,3 segons abans que decidiren prémer el botó: la mà rep instruccions abans d'obligar-la conscientment.
La famosa oui-ja és un exemple perfecte de moure un got «sense voler», quelcom que va demostrar en el segle XIX Michael Faraday quan va investigar aquesta peculiar versió de l'espiritisme (i llavors es movien pesades taules i no simples gotets). Fem les coses perquè volem o ens creiem que les fem perquè volem? Inquietant, molt inquietant.

Miguel Ángel Sabadell, 20 Minutos (títol canviat)


This page is powered by Blogger. Isn't yours?