<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de febrer 04, 2007

Alice Lakwena: Guerra i superstició a Uganda

Ahir van enterrar a Alice Lakwena en el seu districte natal de Gulu. Tenia 50 anys i era la líder del Moviment de l'Esperit Sant, el Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA, en anglès) que ha estat el grup armat fonamentalista cristià que ha aterrit durant 20 anys el nord d'Uganda, utilitzant nens soldat. Va morir al gener en el camp de refugiats de Daadab (Kenya)
Alice Lakwena, de cognom real Auma, es va fer anomenar Lakwena, que significa "missatgera" en llengua atxoli, sempre es va rodejar d'una aura de bruixa, i va construir al seu entorn un mite per mantenir una barreja de respecte i temor cap a ella.
Lakwena, esgrimint interpretacions pròpies dels deu manaments i argumentant que l'Esperit Sant l'havia escollit després de misteriosos col·loquis en la profunditat de la selva, es va alçar contra la victòria militar en 1986 de Yoweri Museveni sobre els successors d'Idi Amin, Milton Obote i Tito Okello.
Encara que han sobreviscut fins avui en dia, el grup guerriller va sofrir una desfeta significativa el 1988, tot i que Lakwena presumia que els seus soldats, gràcies a un jurament sagrat i a persignar-se ritualment, resultaven invulnerables a les bales enemigues.
El comandament del moviment l’ha pres el seu cosí Joseph Kony, que manté la línia de Lakwena de manera que diu que no es comunica amb Museveni per telèfon, sinó per mitjà dels sants esperits.
Només si la pau a s’assenta definitivament a Uganda, es podrà oblidar en el país l'ombra sinistra, i encara poderosa en el fons dels cors, d'algú com Alice Lakwena. La fundadora del Moviment de l'Esperit Sant es va mostrar irreductible fins al final. Recentment declarava en una entrevista en el camp de refugiats per al Daily Nation de Kampala que era la profeta d’Uganda.

Alice Lakwena

AFP


This page is powered by Blogger. Isn't yours?