<$BlogRSDUrl$>

divendres, de gener 26, 2007

El Museu d´Història dedica una mostra a la cacera de bruixes a Catalunya

El Museu d'Història de Catalunya acull des d'ahir i fins al pròxim 27 de maig l'exposició Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya, que reuneix un total de 143 peces de tot Europa en la primera gran mostra a Espanya dedicada a la caça de bruixes.
Entre les peces que reuneix l'exposició destaca un malefici inscrit en una placa de plom del segle II procedent d'Empúries, una sèrie de manuscrits de les Corts de Borgonya, exemplars de processos de bruixeria, volums d'astrologia, diversos exemplars del cèlebre tractat inquisitorial Malleus maleficarum i l'original de les Ordenacions de les Valls d'Àneu, de 1424, que conté la referència més antiga a Catalunya a la suposada existència de bruixes.
L'exposició del Museu d'Història de Catalunya s'inicia amb una sèrie de gravats originals de Francisco de Goya en què aborda el tema de la bruixeria i la superstició popular.
Entre 1450 i 1750, la major part de regions d'Europa van viure diverses onades repressives que es coneixen popularment amb el nom de cacera de bruixes. Els càlculs dels experts apunten la xifra de 110.000 persones processades i de no menys de 60.000 execucions. Les víctimes van ser, arreu, molt majoritàriament dones pobres, sovint velles, que vivien soles.

Diari de Girona


This page is powered by Blogger. Isn't yours?