<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de gener 07, 2007

Dos dermatòlegs catalans desmunten en un llibre els falsos mites sobre el cabell i la pell
"Salvem la pell" desmitifica "creences populars" com que fumar produeix arrugues

Barcelona. (EFE).- Ni fumar provoca més arrugues, ni els cosmètics danyen la pell, ni la calvície comuna té solució, afirmen els dermatòlegs Francesc i Ramon Grimalt en el llibre "Salvem la pell", en el que desmenteixen els falsos mites socialment estesos que existeixen sobre la salut del cabell i la pell.
Amb un estil divulgatiu i ple d'ironia i sentit de l'humor, els autors, pare i fill, aborden en aquesta obra aquells problemes que més afecten i preocupen als ciutadans sobre dermatologia, tenint en compte que la pell és un dels pocs òrgans que, "per més que es vesteixi, sempre es veu".
Ramon Grimalt -fill- hi ha explicat a EFE que l'obra "no pretén ser un manual de medicina", sinó un llibre amb què, entretenint, faci passar una bona estona al lector i es transmeten uns coneixements sobre dermatologia que "haurien de ser generals".
"Salvem la pell" (La Campana), doncs, es divideix en diferents apartats en els que els dos prestigiosos especialistes aconsellen els usuaris, analitzen alguns casos clínics amb què els lectors es poden sentir identificats i desmitifiquen "creences populars" que han sobreviscut al llarg dels anys, tot i ser falses.
Un d'aquests "falsos mites" és el que assegura que menjar xocolata provoca grans a la pell, quelcom "totalment fals", perquè els greixos de l'alimentació "es concentren al cul i en la panxa, però no canvien el tipus de pell".
"Una persona obesa pot tenir la pell seca i en canvi algú molt prim pot tenir la pell greix. La greix de la pell depèn de les hormones, no de l'alimentació", ha Recordat Grimalt.
De moment, ha afegit el dermatòleg, tampoc hi ha hagut cap universitat que hagi demostrat que l'ús de cosmètics envelleixi la pell, un procés que depèn únicament i exclusivament de factors genètics i de l'exposició al sol.
Com a prova irrefutable d'això, Grimalt invita a pensar per què sovint el cul de la gent gran presenta un aspecte més ferm i fi que altres zones del cos com la cara o el coll. La clau, afirma l'expert, cal cercar-la en l'exposició que una i una altra part hagin tingut al sol. I el que de moment no té remei, per molts mètodes naturals, nous o miraculosos que s'apliquen, és la calvície comuna, aquest incessant goteig de caiguda del cabell que tant angoixa a molts homes, alguns molt jóves, que són capaços de pagar altes quantitats de diners per a evitar-ho.
Grimalt, no obstant, adverteix que aquest és un procés natural "inevitable" i que els nous mètodes que publiciten cada vegada més centres de tractament capil·lar, i que poden superar els 3.000 Euros, "no serveixen absolutament per a res". "El que dóna més ràbia és que els clients, tot i pagar grans quantitats de diners que reporten enormes beneficis a les empreses, tenen la sensació que els ha anat bé i tenen més pèl", Indica Grimalt, que assegura que, com aquest exemple mostra, en la dermatologia té una gran importància l'aspecte emocional.
De fet, en el 60 per cent de les consultes que fan els dermatòlegs s'observa algun tipus d'alteració en l'estat d'ànim de la persona, la qual cosa evidència que cada vegada adquireix més importància la "psicodermatologia", és a dir, la relació entre la pell i l'estat anímic del pacient. "Salvem la pell" també ofereix consells i informació útil sobre aspectes relacionats amb l'atenció de la pell, entre ells com distingir les pigues sospitoses, com utilitzar correctament les cremes de protecció solar, com evitar les al·lèrgies o quins són els millors remeis per a tractar la molesta olor de peus.
Francesc Grimalt és professor jubilat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), centre en què actualment exerceix la docència el seu fill, Ramon Grimalt, que a més és president de la Societat Europea de Dermatologia Pediàtrica.

EFE

This page is powered by Blogger. Isn't yours?