<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de desembre 10, 2006

La Filmoteca del País Valencià estrena una pel·lícula valenciana sobre Bela Lugosi en el 50 aniversari de la seua mort

Santiago Estruch rendeix homenatge al cinema de terror dels anys 30 i 40

El realitzador valencià Santiago Estruch presentarà el dimecres 13 a la Filmoteca del País Valencià (IVAC) el seu llargmetratge ‘Bela Lugosi, Pickfair 5619 Hol·lywood', en el que rendeix homenatge a l'actor que va encarnar a ‘Dràcula' (1931) i es va especialitzar al cinema de terror de sèrie B.
Ed Wood està considerat el pitjor director de la història del cinema, com es va encarregar de subratllar afectuosament Tim Burton en la seua excel·lent pel·lícula sobre el foll i infame cineasta (Ed Wood, 1994). A Bela Lugosi, actor a qui va dirigir Wood en diverses ocasions, no Se li té pel pitjor actor, però quasi. No passa res. Aquestes qualificacions a la baixa són avui en dia més un element de reconeixement que de crítica.
Bo o dolent, Lugosi (Transsilvània, 1882- Hol·lywood, 1956) va ser un gran personatge i un intèrpret molt popular en la seua època daurada, quan va interpretar en 1931 Dràcula , de Tod Browning. Després va començar a desbarrar i a triar malament els seus papers i la seua carrera va declinar a poc a poc.
Però la pintoresca personalitat del centreuropeu Bela ha quedat com un dels més simpàtics referents del cinema de terror sèrie B dels anys 30 i 40 del segle passat. Poques pel·lícules seues són bones. No aterrien a ningú. Però totes són, a la seua manera, tendres i divertides. És a dir, el contrari del que pretenien.
El cineasta valencià Santiago Estruch, que va debutar al Festival Internacional de Cinema de Sitges de 2006, estrenarà dimecres que ve 13, a la sala Piqueras de la Filmoteca Valenciana el seu primer llargmetratge, Bela Lugosi, Pickfair 5619 Hol·lywood , “un argument senzill que rendeix homenatge al personatge i les pel·lícules que va fer, a través de recursos típics”, afirma el jove realitzador.

‘La marca del vampir'

La projecció de la pel·lícula, s'emmarca en l'homenatge que la Filmoteca dedica a Lugosi amb motiu del 50 aniversari de la seua mort.
El cicle dedicat a l'actor romanès comprèn també la projecció de La marca del vampir , de Tod Browning, protagonitzada en 1935 per Lionel Barrymore i amb Lugosi, que realitza una espècie de paròdia de si mateix, en un paper secundari tan sols quatre anys després del seu gran èxit amb Dràcula . El seu moment estel·lar va ser molt efímer.

Rafa Marí, Las Provincias

This page is powered by Blogger. Isn't yours?