<$BlogRSDUrl$>

dilluns, de desembre 11, 2006

El primer submarí que fou enfonsat pels nazis

'Operació Úrsula' explica una acció decisiva de la Marina hitleriana en la Guerra Civil d'Espanya


La veritat sobre el submarí republicà C-3, enfonsat el 12 de desembre de 1936 enfront de les costes de Màlaga per un torpede alemany en el que va ser la primera acció de la Marina de guerra de Hitler, queda al descobert després de dècades de silenci i mentides en el documental 'Operació Úrsula'.
La pista del submergible va reaparèixer en 1997, quan l'advocat Antonio Checa pescava en un vaixell i va observar a la superfície del mar taques de fuel que un any després, en una immersió de bussos de l'Armada, es van confirmar com procedents del C-3, que Roman a 68 metres de profunditat amb les restes mortals de 37 dels seus tripulants - només tres van sobreviure - al seu interior.
Aquesta coproducció amb participació italiana i alemanya pretén "arribar al gran públic dins i fora d'Espanya", va dir el seu director, José Antonio Hergueta, amb motiu de la preestrena organitzat pel Festival de Cinema Espanyol de Màlaga per a aquesta nit, quan es compleixen setanta anys de l'última vegada que va pernoctar el submarí al port de la capital malaguenya.

Els dos protagonistes de la cinta, narrada per la veu de l'actor José Coronado, són Checa i l'investigador nord-americà Willard Frank, considerat el principal expert en enfrontaments navals durant la Guerra Civil, com aquest episodi que va ser un assaig de la contesa submarina en la Segona Guerra Mundial.
Hergueta creu "màgic" que, a pesar dels milers de testimonis a la ciutat que van observar la descomunal explosió que va enfonsar al C-3, la memòria del fet va desaparèixer, ja que la República va atribuir el succés a un accident intern "per a ocultar els seus errors", Alemanya mai va reconèixer la seva participació i el franquisme va assegurar que no va haver-hi enfonsament i els seus tripulants van passar al ban nacional.
El director va subratllar que, enfront d'altres intervencions alemanyes en la Guerra Civil ben conegudes com la de Guernica, aquesta es desconeix a pesar de la seva transcendència, ja que va ajudar a fer que Franco pogués creuar l'Estret de Gibraltar amb les seves tropes.
Willard Frank, amb quaranta anys d'investigació en els principals arxius del món, va descobrir en documents alemanys la denominada Operació Úrsula, en la que dos submarins d'aqueix país van Actuar a aigües espanyoles, i va destacar que "la primera actuació dels submarins de Hitler es va produir a Màlaga".
Per a Antonio Checa és "emocionant" veure el documental després d'haver visitat les llars dels familiars dels tripulants i conèixer "a una viuda que mai havia tornat a menjar peix" perquè pensava que aquest s'havia alimentat del seu marit o que no havia tornat a anar al cinema per a guardar el dol.

Recuperar la memòria

Aquest advocat impulsa junt amb els familiars una iniciativa per a reflotar el submarí, emparada per les actuacions del Govern per a la recuperació de la memòria històrica.
Els fills també reclamen procedir contra Alemanya "en virtut del tractat internacional de París de 1907 per l'acte de pirateria que suposa una acció bèl·lica en territori espanyol sense prèvia declaració de guerra", va explicar Checa, que va afegir que "no volen cap indemnització, només el reconeixement de l'error".
Va assenyalar que un terç del doble casc de les restes ha desaparegut, encara que la seva estructura es conserva bé a pesar de trobar-se partit en dos trossos de 62 i 8 metres, respectivament, i que és necessari un informe sobre l'estat de l'acer abans de procedir a reflotar-lo.
A més, té vuit torpedes armats amb 250 quilograms de trilita cada un, va apuntar Checa, que va recordar que, com a descobridor de les restes, aquests li pertanyen, encara que els va cedir a l'Autoritat Portuària de Màlaga, "l'única institució que es va interessar des del principi".

Agència EFE,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?