<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de desembre 23, 2006

Debaten la possibilitat que Homo sapiens i neandertals haguessin tingut descendència

La possibilitat que dues espècies d´homínids, com els Homo sapiens i els neandertals, haguessin tingut relacions sexuals amb descendència -el catedràtic de Prehistòria Eudald Carbonell va advertir d´entrada que és molt remota- va centrar un debat ahir a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG.
La taula rodona Encontres entre poblacions humanes. Una visió multidisciplinar va comptar amb la participació del mateix Eudald Carbonell, Verena Stolcke (catedràtica d´Antropologia social de la UAB), Fina Birulés (professora de Filosofia de la UB) i Alejandro Pérez-Pérez (professor d´Antropologia Física de la UAB. L´acte estava organitzat pel Departament de Geografia, Història i Història de l´Art i l´Institut del Patrimoni Cultural de la UdG.
La possibilitat que dues poblacions humanes diferents -dues espècies diferents- s´hagin pogut trobar i coexistir en el passat és un tema que tradicionalment ha interessat a la literatura i al cinema i diferents exemples clàssics en són una prova (La guerra del foc, El clan de l´ós de les cavernes). Però més enllà de la ficció, en les últimes dècades la paleontologia i l´arqueologia han posat en evidència que això va ser una realitat i no tan sols una vegada, sinó diverses vegades al llarg de la dilatada història del gènere Homo, des dels seus orígens fa uns dos milions d´anys fins a l´extinció dels últims neandertals, fa uns 24.000 anys.
Segons Carbonell, Homo sapiens i neandertals van conviure a Europa durant 8.000 o 9.000 anys. La hibridació, va dir Carbonell, significaria que «petits contingents de sapiens s´haurien cruat amb femelles neandertals, no a la inversa».
Tot i que la possibilitat que hi hagués hagut procreació no s´ha comprovat, si s´hagués produït «nosaltres -els sapiens- hauríem rebut d´ells algun herència genètica que contribuiria a reforçar la nostra població», va explicar Carbonell.
La temàtica es pot ampliar a encontres entre dues poblacions d´humans moderns que es desconeixen mútuament i on les diferències culturals són tan grans que fa que no es considerin biològicament iguals. Seria el cas de la colonització d´Amèrica i d´Austràlia.

Diari de Girona


This page is powered by Blogger. Isn't yours?