<$BlogRSDUrl$>

divendres, de novembre 17, 2006

La maçoneria espanyola va al jutjat a dirimir disputes

Un sector de la Gran Lògia d'Espanya vol que s’anul·lin les últimes eleccions

El que es va veure en un jutjat de Barcelona ahir té poc a veure amb el pilar de la maçoneria que fa referència a la "unió fraternal, on regna la comprensió tolerant i una fructífera harmonia entre els homes". Per primera vegada a la història, dos sectors de la Gran Lògia d'Espanya es van citar en un jutjat per dirimir diferències que passen, en última instància, per anul·lar el nomenament de l'últim gran mestre.
Els cinc demandants, quatre dels quals tenen categoria de mestres, van assegurar que plantegen el plet per "democratitzar l'associació" mentre que el líder actual, José Carretero, assegura que és una maniobra dels que estan disconformes amb l'últim resultat electoral que va desbancar José Corominas al seu favor per l'escàs marge de 17 vots. Els que han plantejat el plet s'autodefineixen com el sector més obert davant el conservadorisme de l'actual líder.

Dret al vot

Concretament, els demandants han impugnat l'article 12 dels estatuts de la Gran Lògia d'Espanya a l'entendre que vulnera la llei orgànica reguladora del dret d'associació, aprovada l'any 2002. El citat article només dóna dret a vot als membres que ostenten la categoria de venerable mestre instal·lat, mentre que els demandants demanen capacitat de vot per a tots els membres --aprenents, companys i mestres.
Per extensió, els demandants demanen que s’anul·li l'última convocatòria electoral en la qual, a més a més, asseguren que van votar 70 mestres instal·lats britànics de forma irregular.
L'advocat dels demandants, Antonio Magaldi, va argumentar que la condició de mestre instal·lat és "vitalícia" i "antidemocràtica".

"Deslleial"

Hi ha un grup --va afegir l'advocat-- que s'ha arrogat la jerarquia dels grans mestres instal·lats, que són els que decideixen sobre les qüestions importants de la lògia".

L'advocada Marta Gispert, que representa els representants de la Gran Lògia, manté que l'article 12 dels estatuts no contravé, en absolut, la llei que regula el funcionament de les associacions. "La majoria de les associacions limiten el dret a vot a algunes categories de membres", va argumentar la lletrada per enumerar, a tall d'exemple, l'Associació de Víctimes de l'11-M, l'Associació de Geògrafs i l'Associació Espanyola de Pediatria. Per a la lletrada, el rerefons d'aquest plet és "deslleial" i la seva "raó" és la disconformitat amb el resultat electoral que va posar el poder en mans de Carretero.

Montse Martínez, El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?