<$BlogRSDUrl$>

dilluns, de novembre 20, 2006

El Lluçanès atraurà turisme amb la bruixeria i el bandolerisme

El Consorci del Lluçanès, entitat que integra 13 municipis, dinamitzarà el turisme basant-se en les bruixes, els bandolers i la transhumància. Aquestes tres realitats han tingut molta importància en la història del Lluçanès, una subcomarca rural de tot just 8.500 habitants, a cavall entre Osona, el Bages i el Berguedà.
El primer pas serà la creació de tres o quatre centres d'interpretació en el quals es donarà informació dels llocs i actes destacats dels tres temes. "Això facilitarà al visitant interpretar el territori i descobrir alguns dels aspectes més rellevants de la nostra història", explica Montse Barniol, responsable de l'àrea de turisme del Consorci.
El projecte es definirà durant el 2007. El punt estratègic de la iniciativa estarà situat a Sant Feliu Sasserra, on es crearà el primer centre dedicat a la bruixeria. Durant el segle XVII, en aquest municipi hi va haver una vertadera caça de bruixes i moltes d'elles van ser torturades, jutjades i penjades al Serrat de les Forques. I cada any s'hi celebra la Fira de les Bruixes.
A partir d'aquest centre d'interpretació es dinamitzaran elements vinculats a la bruixeria d'altres municipis, com el Gorg Negre de Sant Bartomeu del Grau o el Roc Foradat de Prats de Lluçanès.


Indústria tèxtil

La transhumància està registrada des del segle XII. "Santa Eulàlia de Puig-oriol o el carrer de Beulaigua de Sant Martí d'Albars, van néixer al peu dels camins ramaders", explica Jordi Torres, de l'associació Solc, Música i Tradició al Lluçanès. "La transhumància ens va portar la indústria tèxtil de la llana a la comarca", afegeix.
I el bandolerisme té el principal focus a Oristà, on va néixer Perot Rocaguinarda (1528), bandoler novel·lat per en Miguel de Cervantes.

Pere Pratdesaba, El periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?