<$BlogRSDUrl$>

dimecres, d’octubre 11, 2006

La cúria xamànica amb Evo Morales


Bruixots i savis de Tiawanacu invocaren aquest dimecres als seus déus en un ancestral ritu andí a les ruïnes d'aquesta cultura perquè "il·luminen" al president bolivià, Evo Morales, que afronta un dur conflicte social.

Els xamans esperaren que el sol s'alcés darrere de les muntanyes andines i il·luminés les ruïnes del que va ser la més pròspera ciutat de la civilització andina fa 10.000 Anys i en un temple “mil·lutxaren" (escamparen sort) i efectuaren una "neteja espiritual" a Morales.

El governant, a qui des de la setmana passada tenen sense respir miners estatals i privats, que dijous i divendres es disputaren violentament una mina a l'occident andí bolivià, amb un saldo de 16 morts i 61 ferits, rebé aquesta sort de benediccions enfundat en un vestit típic. A més dels problemes amb els miners, Morales té també a la principal organització sindical enfrontada, ja que cridà el dimarts a milers a manifestar-se als carrers de La Paz.

Al ritu de la "mil·lutxada", amb fulles de coca i encensos diversos, se sumà la "willantxa", és a dir el sacrifici d'un animal femella, una vaca o una llama, la sang calenta se ofrena de la qual a la "Patxamama" (mare terra en llengua nativa).

A l'alba, en l'esplanada del temple semisubterrani del Kalasasaia, al centre de les ruïnes de Tiawanacu, Morales agraí els gests dels natius, al mateix temps que digué sentir-se "molt encoratjat per la consciència del poble bolivià", en un acte a què també assistiren representants de pobles indígenes d'Amèrica i Europa, anomenat "Ab-ia Iala (Amèrica, en llengua aborigen).

AFP


This page is powered by Blogger. Isn't yours?