<$BlogRSDUrl$>

dijous, de setembre 28, 2006

Un bruixot a la fiscalia de colòmbia

És de domini popular que a Locòmbia els sicaris bullen les bales en aigua beneita, que els presidents canvien les lleis per perpetuar-se en el poder i els guerrillers són capaços de segrestar tots els feligresos d'una església durant la missa de diumenge. Des de la setmana passada, Locòmbia també és el lloc on un dels principals assessors del fiscal general de l'Estat és un bruixot, que és com s'ha decidit anomenar el parapsicòleg contractat per "millorar la integració i la convivència" a la fiscalia. El bruixot, Armando Martí, va fer servir els seus dons especials per hipnotitzar alguns funcionaris, i es va assabentar de passada de nombrosos secrets que ara no deixen viure una de les institucions amb més respecte entre els colombians.

Rialles a 'Locòmbia'

Locòmbia es riu de si mateixa, de la seva capacitat per reinventar-se una vegada i una altra des de l'absurd, mentre que Colòmbia, la seriosa, s'escandalitza. "És trist que a l'ens acusador més important de Colòmbia, que ha de tenir una aura de majestat, s'hagi destapat un episodi de gelosia, baixos instints, alts interessos, abusos de poder, mentides i traïcions, sota les musaranyes d'un mentalista amic que va danyar el fiscal", va escriure fa poc l'articulista Luis Noé Ochoa a l'influent diari El Tiempo.

¿Què va ser el que va descobrir el Rasputin de la Fiscalia, com ha estat batejat per la revista Semana?

Un dels episodis que més rialles han provocat a Locòmbia i més han preocupat Colòmbia és un en què Martí és cridat d'urgència quan a l'oficina de la secretària del fiscal es descobreix una nina vodú. "La nina, que estava amb agulles i amarrada, la van trobar en una caneca paperera de la seva oficina, i a mi em van cridar com a psíquic perquè identifiqués això --va explicar en una entrevista--. I la doctora Zaidy la secretària, com que és cristiana, hi va posar la Bíblia, va encendre les espelmes, va cremar la nina, vam fer oració, vam posar flors i aigua beneita i va passar la cosa. Hi ha un informe on diu que les pedres que vam trobar al test tenien un narcòtic per dormir".

Això succeïa a les més altes instàncies de la institució encarregada d'investigar els crims comesos al país durant 40 anys de guerra civil no declarada, alguns d'ells tan greus com els assassinats de tres candidats presidencials a l'època del narcoterrorisme. "Seria bo --va carregar El Tiempo al seu editorial-- saber què va conduir el fiscal a pensar que Martí podia ser útil a una institució que ha de ser eminentment racional. Mala dada quan té a les seves mans casos tan delicats i difícils que, com se sol dir al carrer, 'no els resol ni un bruixot'".

Quan té lloc l'episodi de la nina, el bruixot ja és un personatge clau de la Fiscalia, que li ha adjudicat un cotxe blindat, escortes, una pistola --que porta al cinyell-- i una targeta que li dóna accés a qualsevol dependència de l'entitat. "Durant un any vaig tenir el meu carro, la meva arma i el meu carnet per protegir-me, no dels de fora, com la gent diu, sinó dels de dins, perquè allà hi ha una màfia. Com que trepitjava zona minada, rebia amenaces dels mateixos funcionaris, i per això em van donar una arma".

Missió Perseu de Zeus

El que Martí va descobrir i el va posar en la mira dels funcionaris va quedar consignat als informes que va elaborar durant 13 mesos per al fiscal, Mario Iguarán, en el marc de la que va batejar amb el delirant nom de Missió Perseu de Zeus. Dos d'ells eren especialment delicats. En el primer parlava d'una guerra a la cúpula de la fiscalia que amenaçava l'estabilitat interna. El segon establia que funcionaris i persones alienes a la institució estaven usant un sistema d'intercepció de comunicacions pagat pels EUA per a operacions no autoritzades.

"Doblego culleres, toco la gent i es desmaia, magnetitzo coses, tinc intuïció", ha dit Martí per il.lustrar els seus dons. Així es va guanyar la confiança del fiscal i dels funcionaris de la institució. La premsa ha revelat que el bruixot va arribar a proposar que es creés una oficina secreta d'espionatge que pogués operar sense control.

L'escàndol ha obligat Iguarán a reemplaçar el vicefiscal i la directora nacional de fiscalies, els dos caps de la guerra interna que s'estava gestant. Per ara no hi ha més mesures. Passaran molts anys, això sí, abans que Locòmbia deixi de riure's del bruixot.

Mauricio Bernal. El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?