<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de juliol 12, 2006

L’esoterisme a la medicina a Catalunya

Salut només avaluarà als terapeutes que tinguin pocs anys de pràctica i el Col·legi de metges vol reservar-se la homeopatia en lloc de desterrar-la

Les teràpies naturals quedaran regulades al setembre a Catalunya després d'anys de debat si es compleixen les previsions del Departament de Salut.

La conselleria posa sobre la taula una normativa que busca llimar les asprors que causà el projecte inicial. Així, ha decidit que la norma només afecte a qui practica les teràpies naturals sense titulació sanitària i, d'aquests terapeutes, perdona l'examen per a legalitzar-se a qui portin més de cinc anys exercint.

Salut sotmet el seu projecte de decret a un últim termini d'al·legacions de 20 dies que, sumats al mes de vacances d'agost, situa la publicació del decret en el Diari Oficial de la Generalitat (l'entrada en vigor ) al setembre.

L'última versió de la normativa aporta canvis. "Busca un acord més gran", reconeix el director general de Recursos Sanitaris, Rafael Manzanera.

El decret estableix les condicions d'ensenyament i exercici de l'acupuntura i teràpies orientals, la medicina naturista i les teràpies manuals. Inicialment incloïa l'homeopatia, però serà amb limitacions (per a tractar algunes patologies i en dosis menors de substàncies) per considerar-la salut la més pròxima a la medicina convencional. El decret considera que aquestes teràpies poden aplicar-les personal sanitari (metges, infermeres, fisioterapeutes) i els que anomena pràctics, persones que practiquen aquestes medicines sense titulació sanitària. La normativa s'aplicarà als pràctics i no afecta a l'aplicació de teràpies naturals per sanitaris i en centres sanitaris.

Manzanera precisà que Salut espera tancar acords amb els col·legis professionals de metges, infermeres i fisioterapeutes per a establir una regulació específica o acreditatiu per part de Salut de les pràctiques de teràpies naturals pels seus afiliats - el Col·legi de Metges ja forma i acredita per la seva banda a metges acupuntors i homeòpates-.

Els pràctics o terapeutes no sanitaris hauran d'acreditar-se per a exercir, segons el decret - encara que disposaran d'entre sis mesos i dos anys i podran seguir treballant-. Per a ser acreditats, hauran de formar-se en centres autoritzats i superar una avaluació de coneixements i habilitats. L'Institut d’Estudis de la Salut (IES, que depèn de Salut), elabora unes guies, que seran el referent de coneixements exigibles. També decidirà l'examen i acreditarà als centres formadors - i els seus programes i docents-. Estudiar teràpies naturals requerirà un nivell d'accés a estudis de formació professional de grau superior, grau mitjà per a tècniques manuals,

Per als terapeutes que ja exerceixen ara, el decret preveu distintes vies de legalització. Aquells que avalen més de cinc anys d'experiència - mitjançant rebuts de l'impost d'activitat econòmica, cotització a la Seguretat Social, contractes- podran demanar un reconeixement professional sense passar examen algun. Això sí, hauran de mostrar que han seguit un mínim de 300 hores de formació que pugui aspirar a convalidació per l'IES (100 hores per a tècniques manuals). O, si ho desitgen, poden acollir-se a l’acreditatiu normal mitjançant examen.

Els qui exerceixin des de fa menys de cinc anys hauran de superar un examen i certificar la formació que admeti la convalidació. Igualment, hauran d'examinar-se i convalidar la seva formació els qui estudien teràpies naturals ara i els dos propers anys, segons el decret.

Els establiments de pràctiques naturals (on exerceixen terapeutes no sanitaris) seran regulats també. Hauran de demanar a Salut ser acreditats i complir requisits com indicar quines teràpies aplicaran, qui ho farà, gestió de residus sanitaris, protecció de dades i tenir pòlisses de responsabilitat civil de més de 300.000 euros, per a cobrir possibles danys.

Als terapeutes també se'ls exigirà complir una espècie de codi deontològic o de bones pràctiques. A més, Salut crearà una comissió assessora, en la que vol que participen terapeutes sanitaris i no sanitaris, i que farà un seguiment de totes aquestes mesures o analitzarà si han de regularitzar-se noves teràpies.

Aquests canvis en el futur decret no satisfan el major motiu d'oposició del Col·legi de Metges, que sosté que no poden exercir l'acupuntura persones sense titulació sanitària. També està a l'espera d'aclarir com s'acreditarà als terapeutes mèdics o el contingut de les guies de coneixements de l'IES.

El projecte de decret suscità a més discrepàncies dins del col·lectiu de terapeutes: una meitat abonà la proposta de Salut i l'altra considerà que és massa intervencionista i que vol regular les teràpies alternatives amb criteris de medicina convencional.

Aquest últim sector, representat per la Coordinadora de Centres Formatius i la Coalició d´Entitats Professionals i recolzats pel sindicat CC.OO, ha advertit que no acceptarà una regulació feta a mesura de només un sector de terapeutes. Gustau Pau, un dels portaveus d'aquest col·lectiu, assenyalà que volen analitzar el projecte de decret per a decidir si presenten mes al·legacions i no donen "el procés per tancat".

Qüestions en disputa són el repartiment de vocals en el consell assessor o la regulació de centres formatius, que aquest sector de terapeutes exigeix que sigui mínima, entre altres qüestions. Des d'aquest col·lectiu es planteja el dubte de si el decret s'aplicarà, atès que hi haurà eleccions autonòmiques aquesta tardor. Per això, advoquen per "no tancar-lo amb presses" i continuar cercant el consens.

.

Què es regula. Medicina oriental, natural i massatges

Les teràpies que regula el decret són l'acupuntura i teràpies afins (moxibustió, tui-na i Qi Gong), també conegudes com a medicina xinesa o oriental; la medicina naturista (naturopatia i naturopatia amb criteri homeopàtic), que usa productes naturals, i les teràpies manuals siguin restauradores de la salut (Quinesiologia, osteopatia, shiatsu) o massatges que no tracten patologies (reflexologia podal, drenatge limfàtic, quiromassatge, diafreoteràpia, espinologia i alliberament holística d’estrès amb tècniques de quinesiologia).

Marta Ricart, La Vanguardia


This page is powered by Blogger. Isn't yours?