<$BlogRSDUrl$>

divendres, de maig 26, 2006

Un estudi confirma l'origen de la sida en ximpanzés del Camerun

Però segur que els traficants de misteris seguiran parlant de conspiracions

Les sospites es confirmen. Un equip internacional de científics dels Estats Units, França, el Regne Unit i el Camerun, assegura en un informe publicat a la revista Science que el virus causant de la major part de les infeccions de la sida, que avui afecta 40 milions de persones a tot el món, es va originar en la subespècie del ximpanzé comú que viu al Camerun (Pan troglodytes troglodytes). Les conclusions es basen en proves genètiques extretes del material fecal d'aquests ximpanzés recol.lectat en les selves d'aquest país centreafricà, que han determinat que el virus, el VIH-1, va sorgir d'aquesta població de primats.

Baula crucial

Fins ara s'havien identificat la versió del VIH-1 que afecta els simis sense causar-los la malaltia (el VIS) en ximpanzés en captivitat, i també s'havia confirmat que l'origen del VIH-2, una segona forma del virus de la sida, menys estesa, estava en un petit simi, el mangabei. Però la troballa d'una població salvatge portadora del virus és la baula crucial" que permet completar la història de la infecció i proporciona "per primera vegada un panorama clar sobre l'origen del VIH i la llavor de la pandèmia de la sida", remarquen els científics.

Les 599 mostres fecals recollides en 10 llocs diferents, segons l'informe, van revelar que la infecció era d'entre el 29% i el 35% en algunes comunitats d'aquests primats. Els científics van identificar individualment els ximpanzés seropositius, i van descobrir que diversos grups, que estaven separats per rius, portaven diferents soques del virus "algunes d'aquestes realment molt pròximes a les humanes", va destacar ahir Beatrice Hahn, la directora d'aquest estudi.

Hahn considera que un d'aquests rius, el Sangha, podria haver estat la via que va fer arribar l'epidèmia als humans. En aquesta zona del Camerun els ximpanzés són caçats com a aliment, i la infecció es podria haver traslladat per contagi humà a través d'aquest afluent del riu Congo fins a les actuals Kinshasa i Brazzaville, on s'ha demostrat que va començar l'epidèmia.

Els científics adverteixen que davant la diversitat genètica del virus i el fet que no s'han explorat àmplies regions de l'Àfrica central, "és molt possible que hi hagi altres línies del VIS que plantegin un risc d'infecció humana".

El Periòdico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?