<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de maig 16, 2006

Supervivència de ritual neolític a Cambotja

Els astròlegs cambotjans interpreten la gana dels bous per a predir les collites

Phnom Penh.- Els astròlegs predigueren avui un bon any de collites a Cambotja després d'interpretar la gana dels bous reials durant la Cerimònia del Llaurat Reial, ritual que marca el començament de l'estació de sembra al país asiàtic.

La cerimònia fou televisada a tot l’esta i estigué presidida pel rei de Cambotja, Norodom Sihamoni, que la contemplà al costat de centenars de cambotjans en el parc annex al Palau Reial.

Els moviments dels bous, les banyes dels quals anaven embolicats en tela de seda de color roig i or, foren seguits de prop pels astròlegs de la cort, que supervisaren el moment en què els va ser servit aliment i beguda en safates i bols daurats.

Els animals engoliren la major part de l'arròs, soja, dacsa i herba, però rebutjaren l'aigua i el vi que els fou servit, el senyal que aquest serà un any lliure de les inundacions tan temudes pels grangers cambotjans.

“Enguany hi haurà una bona collita”, digué a la multitud Okhna Heng Kim Pum, un dels oficials del Palau Reial.

Amb aquest missatge finalitzà la Cerimònia del Llaurat Reial, restaurada en 1993 pel rei Norodom Sihanouk, el pare de l'actual monarca, quan tornà al poder després de la caiguda del Khmer roigs, que prohibí el ritual durant el seu sagnant règim.

Agències


This page is powered by Blogger. Isn't yours?