<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de maig 03, 2006

Represa del servei d’ovnis en el CNES francès

La revista d'astronomia Ciel et espace ja havia informat els seus lectors el juny de 2005 del tancament del Servei d'Estudis dels Fenòmens Atmosfèrics Rars (SEPRA), car el seu director Jean-Jacques Vélasco havia pres fet la seva causa una militància pro-ovnis en una obra titulada Ovnis, l'evidència. La revista ens presenta ara la continuació dels esdeveniments.

Un nou servei veu la llum: el GEIPAN, Grup d'Estudi i d'Informació sobre els PAN (Fenòmens Aeroespacials No identificats), reprenent així el primer sigla d'aquest servei, a la seva creació el 1977, el GEPAN. La paraula clau, el que farà tota la diferència entre el primer i el segon sigla, és la Informació. Una voluntat de transparència apareix per l'anunci que, des d’aquest 2006, els 6000 testimonis recollits pel desaparegut SEPRA, fins avui inaccessibles, seran oberts al públic via la xarxa, fugint de ser acusats d'opacitat.

Es poden observar dos parts en aquesta nova agència: una part, de la qual el director és Jacques Patenet, serà operativa, registrant els testimonis, duen enquestes, treballant amb els laboratoris, amb els psicòlegs, amb especialistes dels sòls, amb els gendarmes etc. I una part comitè de supervisió, del qual el director és Yves Sillard, ancià director del CNES (en l'època dels començaments del GEPAN el 1977), qual la missió del qual serà de «conseller del GEIPAN sobre les accions a portar». Conseller ? Supervisar ? El comitè de supervisió serà un garant científic, assegurant un control sobre la institució de tutela? Llegint les paraules del seu director recollides per Ciel et espace, es pot esperar que serà així. El comitè s'envoltarà en efecte d'un equip interessant d'especialistes «en meteorologia, en ciències de l'home, en astrofísica, en l'electromagnetisme, en propulsió.» L'última especialitat pot sorprendre: si experts en propulsió tenen una lloc reconeguda en l'equip, és que ja la idea d'artefactes extraterrestres està instal·lada a casa, connotant les hipòtesis.

El CNES i el director del comitè de control desitgen tota la transparència possible en aquest servei; insisteixen en el valor pedagògic com a valor afegit dels seus treballs, adreçats al públic. Ha dit «pedagogia»? Estrany... La pedagogia voldria més que, en aquest àmbit es desenvolupi l'esperit crític, i, de cara a les afirmacions extraordinàries, es faci crida a una xispa d'escepticisme. Si l'objectivitat és reivindicada alt i fort pel nou GEIPAN, cap d'aquestes dues eines intel·lectuals, esperit crític i escepticisme, no apareixen tanmateix en els seus objectius... Esperem a veure. Si la transparència és tal com se'ns promet, un vertader debat es pot instal·lar.

Agnès Lenoire, AFIS science


This page is powered by Blogger. Isn't yours?