<$BlogRSDUrl$>

dimecres, d’abril 19, 2006

Una altra cas de llegenda urbana: el mite dels radiòlegs indis

Fa uns anys, començaren a circular relats sobre un nou tipus de deslocalització esglaiant. Aparentment, els hospitals començaven a enviar el seu treball de radiologia a Índia, on metges que cobren molt menys que els radiòlegs nord-americans interpretaven radiografies, ressonàncies magnètiques i escàners de tomografia computeritzada.

De seguida es convertí en un exemple típic que la globalització ascendia per la cadena alimentària, amenaçant no sols als treballadors fabrils i de centrals telefòniques sinó també als denominats treballadors del coneixement, suposadament immunes.

Si els radiòlegs i els seus salaris migs de 350.000 dòlars (280.000 €) a l'any no estaven segurs davant de l'èxode de llocs de treball qui ho estava?

El comentarista George Will digué en televisió que la deslocalització de la radiologia podia tornar a fer assequible l'atenció sanitària, a la qual cosa Charles E. Schumer, senador per Nova York, contestà que milers de radiòlegs nord-americans perdrien el seu treball. I a la Casa Blanca, un assessor del president Bush insinuà que en el futur menys estudiants de medicina triarien l'especialitat.

Però en Boston, Frank Levy, economista de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), s'adonà que encara no havia sentit o llegit molt sobre radiòlegs indis reals. Així que començà a buscar. Formà un equip amb altres investigadors del MIT, Ari Goelman i Kyoung-Hee Yu, i els tres se submergiren en el negoci mundial de la radiologia. Al final trobaren una sola empresa índia que interpretava les imatges dels pacients nord-americans. Dóna feina a tres radiòlegs. Potser hi hagi altres radiòlegs dispersos per L’Índia, però "no crec que arribi a 20", Diu Levy . Doncs quin èxode!.

Els mites urbans alimenten temors reals. I aquest s'estengué perquè els nord-americans no saben molt bé què pensar de la globalització. Existeix a més una escassetat de radiòlegs en EUA. Les noves màquines avançades de ressonància magnètica i tomografia computeritzada poden detectar tumors diminuts que abans passaven desapercebuts, per la qual cosa els metges demanen més escàners.

Basat en un article de David Leonhardt, The New York Times


This page is powered by Blogger. Isn't yours?